Koffietje pakkenBegin mei verscheen de film Taal is zeg maar echt mijn ding op Netflix. Een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Paulien Cornelisse. De film zoomt in op woordspelingen, dubbele betekenissen en overnames van het Engels in de Nederlandse taal. Dat is ons natuurlijk op het lijf geschreven! We lichten er hier een paar uit. Waren ze jou al eens opgevallen?

Koffietje pakken

Mensen zeggen vaak dingen die ze niet altijd even letterlijk bedoelen. Dat maakt taal zo dynamisch. Kijk bijvoorbeeld naar de constructie “Zullen we een koffietje pakken?” Anne, schrijfster en hoofdpersoon in de film, moet lachen om deze uitspraak: “koffie is toch niet iets wat je pakt, maar wat je drinkt?” In feite is het natuurlijk het kopje dat je pakt, niet de koffie. Maar dat is niet de enige woordspeling die voorbij komt in de film.

Het gebruik van “aanhalingstekens”

De film zit vol vermakelijke misvattingen over taalgebruik. Kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van aanhalingstekens. Een leesteken dat mensen vaak onterecht gebruiken. Dit komt voorbij in de film wanneer medewerkers een mededeling plaatsen bij een bushalte: “Halte tijdelijk opgeheven”. Vanwaar de aanhalingstekens? Vraagt Anne zich af in de film. Dubbele aanhalingstekens gebruik je bij een citaat. Of om nadruk te leggen op een woord. Of om te laten zien dat een woord een andere betekenis heeft dan de letterlijke betekenis. Waarschijnlijk was dat niet de intentie van het bord bij de bushalte. De aanhalingstekens zijn hier dus niet nodig.

Geniet van taalfouten

“Taal veroorzaakt vaak meer verwarring dan duidelijkheid” stelt Anne in de film. Toch ziet Anne dit niet als iets vervelends. Het maakt onze taal rijker en levendiger. De film leert ons dat we juist van taalfouten moeten genieten.

Taalfouten zijn iets moois en brengen vaak een lach op ons gezicht, maar ze veroorzaken ook vaak miscommunicatie. Wil je leren hoe je miscommunicatie voorkomt? En geen taalfouten meer maakt? Kijk dan eens naar onze trainingen en kom gerust een koffietje pakken… uhm… ik bedoel drinken natuurlijk.