Over de bruikbaarheid van DISC, MBTI en andere persoonlijkheidstesten. Arjen Lubach veegde onlangs de vloer aan met persoonlijkheidstesten in zijn uitzending. Heeft hij een punt? Zeker, maar zijn kritiek is wel erg rigoureus.

Lubach slaat wild om zich heen, maar raakt hij doel?

Arjen Lubach veegde onlangs de vloer aan met persoonlijkheidstesten in zijn uitzending. Heeft hij een punt? Zeker, maar zijn kritiek is wel erg rigoureus. Veel communicatieproblemen, onbegrip en het veroordelen van anderen kunnen worden voorkomen – of we kunnen er tenminste bewuster mee omgaan – als we verschillen tussen mensen herkennen en erkennen. Een test die je natuurlijke respons in bepaalde situaties bevraagt, kan die verschillen blootleggen.

Wetenschappelijk of niet – het werkt wel!

Of het nu wetenschappelijk onderbouwd is of niet, deze testen geven inzicht in de verschillen tussen mensen qua natuurlijk gedrag en voorkeuren. Vanuit dat inzicht kun je begrip ontwikkelen, zowel voor anderen als voor jezelf. Dit bewuste begrip schept ruimte om niet direct te (ver)oordelen en vormt een betere basis voor gesprekken en onderlinge omgang. Tot zover maakt het eigenlijk niet uit of deze modellen wetenschappelijk bewezen zijn. Als ze je helpen begrip te krijgen voor verschillen tussen mensen, ben je al een heel eind.

Pot, ketel en een snufje ironie

De modellen volledig afserveren omdát ze niet wetenschappelijk bewezen zijn, doet geen recht aan hun potentiële waarde. Bovendien, en dat is misschien wat flauw: het argument dat er geen bewijs is gebruiken als overtuigende onderbouwing dat de methodes niet deugen, is minstens zo zwak als het vermeende gebrek aan bewijs voor de methoden zelf. Pot verwijt ketel.

Kleuren als gespreksopener, niet als excuus

Om persoonlijkheidsverschillen toegankelijk te maken, worden ze vereenvoudigd tot types en kleuren. Dit maakt het gesprek over gedrag hanteerbaar voor een grote groep mensen. Natuurlijk is een enkele kleur met bijbehorende kenmerken een simplistische weergave van de werkelijkheid. Een kleur of type gebruiken als definitief label voor iemands persoonlijkheid is te simplistisch. En een kleur als excuus gebruiken ("Ik ben nu eenmaal blauw, logisch dat ik zo doe") is zeker niet de bedoeling. Maar dat deze vereenvoudigde weergaven helpen om gemakkelijker over elkaars en je eigen gedrag te praten, is pure winst.

Startpunt voor groei, geen eindstation

Het is daarmee geen eindpunt of conclusie, maar een praktisch startpunt voor ontwikkeling. Ik weet zeker dat iedere serieuze opleider of coach die met dergelijke modellen werkt, ze ook op deze manier inzet.

Onze aanpak: 20% inspanning, 80% resultaat

Werken wij bij Pastoor BV ook met zulke tools? Zeker. Als startpunt voor ontwikkeling, niet als definitief label. Omdat communicatie onze kernactiviteit is, hebben we zelfs een eigen tool ontwikkeld waarbij jouw persoonlijke communicatiestijl het uitgangspunt vormt. Wij geloven dat ontwikkeling praktisch moet zijn en dat je vanuit je eigen stijl snel en effectief kunt leren. Zo ontwikkel je gespreks- en schrijfvaardigheden op het niveau en met het doel dat bij jou past. Daarmee bereik je met 20% inspanning 80% resultaat, in plaats van andersom: heel hard werken voor een kleine stap vooruit. Al kan ik dat ook niet wetenschappelijk bewijzen.

Afbeelding van eigenaar René
René
Oprichter en directeur
Dit artikel delen?

Wil jij ook beter communiceren?

Schrijf je dan in voor een van onze communicatietrainingen. Schrijven, presenteren, rapporteren... Bekijk ons aanbod hieronder! Liever eerst even overleggen over wat het best bij jou past? Bel ons op (024) 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl.

Confetti
Confetti
Medewerker

390
+

Klanten

18
+ jaar

Ervaring in training en advies

20000

Cursisten

9.3

Google Reviews Score

Zij leerden beter te communiceren met Pastoor bv