Een maand geleden waren we op bezoek bij de gemeente Nijmegen voor een sessie over de ID-wallet – een digitale portemonnee waarmee inwoners zélf bepalen welke gegevens ze delen. Interessant? Zeker. En vanaf eind 2026 moeten álle gemeenten deze mogelijkheid aanbieden. 

Die deadline lijkt misschien nog ver weg, maar tijdens de bijeenkomst werd duidelijk: er komt veel op gemeenten af. En dat maakt de ID-wallet tot méér dan een technologisch project – het raakt aan de kern van gemeentelijke dienstverlening. 

Nijmegen als voorbeeld 

Gemeente Nijmegen is een van de koplopers op dit vlak. Uğur Albayrak, projectleider namens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie, liet ons zien hoe de ID-wallet in de praktijk werkt: je kunt ermee aantonen dat je 18+ bent zonder je geboortedatum te delen, of eenvoudig checken op welke vergoedingen je recht hebt. Minder papierwerk, betrouwbaar en veilig gegevens delen, meer regie voor inwoners – én efficiënter voor gemeenten. 

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat niet iedereen al even ver is. Toen de deadline van 2026 werd genoemd, klonk er lichte onrust in de zaal. Eén ambtenaar grapte zelfs: “Ik ga zo maar even een belletje plegen…” Een komisch moment, maar ook tekenend voor de bewustwording die daar plaatsvond. 

Samen stappen zetten 

De bijeenkomst in Nijmegen was een mooi voorbeeld van hoe je samen leert. De ene gemeente is al volop bezig, de ander staat aan het begin. En dat is oké. Wat telt is dat we de beweging maken – richting begrijpelijke, toegankelijke en mensgerichte dienstverlening. 

De ID-wallet is slechts één voorbeeld. Gemeenten staan voor veel meer uitdagingen én kansen om hun dienstverlening te verbeteren. Van het afhandelen van meldingen over de buitenruimte, zoals losse stoeptegels of uit de hand gelopen groen, tot het contact met inwoners: telefonisch, aan de balie, via brieven of tijdens participatiebijeenkomsten. Is de bereikbaarheid van ambtenaren op orde, zijn brieven duidelijk en voelen inwoners zich welkom en gehoord? Wij helpen gemeenten de kansen te pakken om hun dienstverlening naar inwoners te verbeteren.  

Wil jij de dienstverlening ook serieus nemen? Of zie jij de kansen ook liggen, en lukt het niet om ze in te koppen door te weinig tijd, aandacht of expertise? Dan sparren we daar graag over met je. 

Joep
Joep
Communicatietrainer en -adviseur
Dit artikel delen?

Wil jij ook beter communiceren?

Schrijf je dan in voor een van onze communicatietrainingen. Schrijven, presenteren, rapporteren... Bekijk ons aanbod hieronder! Liever eerst even overleggen over wat het best bij jou past? Bel ons op (024) 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl.

Confetti
Confetti
Medewerker

390
+

Klanten

18
+ jaar

Ervaring in training en advies

20000

Cursisten

9.3

Google Reviews Score

Zij leerden beter te communiceren met Pastoor bv