In de Nederlandse taal kom je ook steeds meer Engelse woorden tegen: deleten, cancellen, chillen, updaten. Noem het maar op! Sommige woorden zijn makkelijk te vervoegen. Anderen kunnen toch best wel lastig zijn. Heb jij dit document gedeletet? Of heb je hem gedelet? Lastig!

Stam van het woord

Wanneer je Engelse woorden gaat vervoegen in het Nederlands, moet je je ook houden aan de Nederlandse regels. Hierbij is het belangrijk om te beginnen bij de stam. De stam werkt eigenlijk hetzelfde in het Nederlands, alleen dat bij sommige worden de -e behouden blijft. Denk aan ‘delete’ en ‘update’. Bij faxen blijft deze niet behouden, de stam is ‘fax’.

Tegenwoordige tijd

Voor de tegenwoordige tijd van Engelse leenwoorden volg je de Nederlandse regels. Dat betekent dus stam + t voor een hij/zij-vorm en stam + en voor een wij-vorm.

Verleden tijden

Ken je ’t Kofschip nog? Het ezelsbruggetje voor de vervoeging van regelmatige Nederlandse werkwoorden in de verleden en voltooid verleden tijd. Hierbij krijgen werkwoorden de uitgang -te, wanneer de stam eindigt op een van de medeklinkers uit ’t kofschip’. Bevindt de laatste letter van de stam zich niet in ’t kofschip? Dan krijgt het automatisch de uitgang -de. Je kan ‘t Kofschip ook prima toepassen op de Engelse woorden! Maar let op: het gaat bij deze regel om de klank van de laatste letter die je uitspreekt! Delete eindigt op een t-klank, waardoor de correcte spelling ik deletete is.

Voltooid deelwoord

Tot slot. Waar jullie allemaal op gewacht hebben: hoe zit het dan met het voltooid deelwoord? Als je tot hier bent gekomen, denk ik dat je het wel weet. De basisregel is: (ge)stam(+d/t). Behalve als de stam van het woord al begint met be- of ver-. Vervolgens kun je weer ’t kofschip toepassen om te weten of het woord eindigt op een -t of een -d. Eindigt de stam op een -e? Dan kijk je naar de medeklinker die ervoor staat.

Afbeelding van trainer Thijs
Thijs
Projectleider en adviseur
Dit artikel delen?

Wil jij ook beter communiceren?

Schrijf je dan in voor een van onze communicatietrainingen. Schrijven, presenteren, rapporteren... Bekijk ons aanbod hieronder! Liever eerst even overleggen over wat het best bij jou past? Bel ons op (024) 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl.

Confetti
Confetti
Medewerker

360
+

Klanten

2600+

Trainingen

16000

Cursisten

9.2

Google Reviews Score

Zij leerden beter te communiceren bij Pastoor bv