In de snelle ontwikkeling van de digitale wereld zien we dat de Nederlandse taal ook snel verandert. Zo bestaan er tegenwoordig afkortingen die er vroeger niet waren. Of het nu gaat om informele tekstberichten, sociale media-updates of zelfs zakelijke e-mails: afkortingen zijn overal aanwezig. Ze zijn kort, handig en lijken efficiënt. Tenminste, wanneer de lezer ze begrijpt. In dit artikel vertellen we je over de opkomst van nieuwe afkortingen en welke uitdagingen hierdoor ontstaan.

De opkomst van nieuwe afkortingen

Door de digitale communicatie hebben de afkortingen een nieuw taal gecreëerd. Dat lijkt vooral populair bij jongeren, ook in de gesproken communicatie. "Brb" (be right back) en "idd" (inderdaad) zijn nu niet meer weg te denken uit onze taal.

De generatiekloof in Taal

De jonge mensen van nu zijn niet de eerste mensen die afkortingen bedenken. Als de bovenste afkortingen wat minder bekend zijn bij oudere generatie, dan zijn er weinig jongeren die nog weten wat de afkortingen hiernaast betekenen.

Ook al hebben we in ons werk ontdekt dat deze afkortingen door veel meer mensen dan alleen jongeren niet begrepen worden. De vraag is: waarom gebruiken de afkortingen nog?

Gebruik van afkortingen is niet inclusief

Afkortingen lijken soms de taal makkelijker te maken, maar dat maakt het ook juist moeilijk voor veel doelgroepen. Bijvoorbeeld 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Mensen die niet bekend zijn met bepaalde afkortingen kunnen een boodschap niet of verkeerd begrijpen.

Als je een specifieke doelgroep aan wil spreken, dan kan het effectief zijn om mee te liften op de nieuwste afkortingen. Communiceer je naar een breed publiek, bijvoorbeeld vanuit de overheid? Schrijf afkortingen dan volledig uit of vermijd ze. Zo zorg je ervoor dat de boodschap voor iedereen toegankelijk is. Dit vergroot begrip, versterkt relaties en voorkomt misverstanden.

Meer van dit soort tips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of bekijk al onze artikelen!

Afbeelding van eigenaar René
René
Oprichter en directeur
Dit artikel delen?

Wil jij ook beter communiceren?

Schrijf je dan in voor een van onze communicatietrainingen. Schrijven, presenteren, rapporteren... Bekijk ons aanbod hieronder! Liever eerst even overleggen over wat het best bij jou past? Bel ons op (024) 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl.

Confetti
Confetti
Medewerker

375
+

Klanten

2750+

Trainingen

17000

Cursisten

9.2

Google Reviews Score

Zij leerden beter te communiceren bij Pastoor bv