Trillende handjes, zwetende oksels en een twijfelende glimlach op je gezicht. Ben jij vaak zenuwachtig tijdens een presentatie? Met deze 4 tips verberg je dat voor iedereen!

1. Neem een open houding aan

Je houding laat zien hoe je je voelt. Sta je rechtop? Dan kom je zelfverzekerd over. Zorg voor een open houding die laat zien dat je zin hebt in jouw presentatie. Vouw je armen niet over elkaar, maar laat ze losjes naast je lichaam hangen. Vind je dat ongemakkelijk? Dan kun je je handen in elkaar vouwen en ze voor je buik houden.

Is dat ook niet de juiste houding voor jou? Pak dan iets vast. Zoals een klikker, waarmee je de presentatie bestuurt. Pak liever geen pen vast. Dan ga je misschien per ongeluk irritant klikken, zonder dat je het doorhebt. Je voeten staan op dezelfde breedte als je schouders. Zet je knieën niet op slot. Probeer er relaxed bij te staan. En probeer vooral niet telkens je benen te wiebelen. Dat leidt alleen maar af.

2. Zenuwachtig? Haal diep adem om te kalmeren

Hoe doe je dat? Op de juiste manier ademhalen, zodat je ontspant. Veel mensen ademen heel hoog en kort als ze gespannen zijn. Vanuit hun longen. Ze ademen daardoor sneller, en het klinkt alsof ze niet genoeg lucht krijgen. Je wilt voorkomen dat jouw publiek let op jouw ademhaling, in plaats van op jouw presentatie.

Haal daarom adem via je buik. Dan kalmeer je veel beter. Adem diep in. Houd die adem even vast en adem dan weer uit. Doe langer over de uitademing dan over de inademing. Dit kun je net voor je presentatie even een paar keer doen, om jouw zenuwen de baas te blijven.

3. Lach! Ook al ben je zenuwachtig

Probeer te lachen. Ook als je niet vrolijk bent. En stikzenuwachtig. Wanneer je lacht, denken je hersenen namelijk dat je vrolijk bent. Je hersenen geven dan geluksstofjes af. Waardoor je vrolijk wordt! Dus eigenlijk door te glimlachen, maak je jezelf vrolijk. En daarnaast komt een glimlach een stuk zelfverzekerder over dan een gezicht dat uitstraalt dat je gespannen bent.

4. Trillen je handen? Maak grote gebaren om adrenaline ‘te gebruiken’

Merk je dat je onrustig bent? Trillen je handen? Maak dan een groot gebaar. Je kunt met beide armen een cirkel in de lucht maken, wanneer je iets uitlegt. Of loop even heen en weer tijdens je presentatie. In de beweging valt het namelijk niet op dat je trilt van de zenuwen. Pak geen velletje papier vast. Dan valt het extra op wanneer je trilt en gaat iedereen daarop letten. Dat wil je natuurlijk niet. Door te bewegen gebruik je de adrenaline in je lichaam en kan die ‘energie’ er beter uit. Waardoor jij minder zenuwachtig overkomt.

Naast deze tips is voorbereiding het halve werk. Weet wat je wanneer gaat zeggen. Oefen je presentatie van tevoren. Oefen je je presentatie goed? En gebruik je deze tips? Dan kun jij jouw zenuwen de baas blijven. Wil je toch samen met een trainer kijken hoe jij zelfverzekerd kan presenteren? Schrijf je dan in voor de training Krachtig presenteren. Dan kijk je samen met een van onze toptrainers welke tips specifiek voor jou gelden. Zo begin jij elke presentatie met een grote glimlach en vol zelfvertrouwen!

Afbeelding van trainer Rob
Rob
Communicatietrainer
Dit artikel delen?

Wil jij ook beter communiceren?

Schrijf je dan in voor een van onze communicatietrainingen. Schrijven, presenteren, rapporteren... Bekijk ons aanbod hieronder! Liever eerst even overleggen over wat het best bij jou past? Bel ons op (024) 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl.

Confetti
Confetti
Medewerker

360
+

Klanten

2600+

Trainingen

16000

Cursisten

9.2

Google Reviews Score

Zij leerden beter te communiceren bij Pastoor bv