Heb jij het weleens meegemaakt? Je belt naar een organisatie en aan de stem en het taalgebruik van de persoon die opneemt zie je diegene helemaal voor je. Je hoort een vrouw met een lage, zachte stem die onderuit gezakt zit. Het klinkt alsof deze mevrouw weinig zin heeft om jou te helpen. Niet erg klantvriendelijk dus. Dit haal je allemaal uit één telefoontje. Op die manier kan je beeld van de organisatie negatiever worden en dat is zonde.
Actieve houding en stem
Via een stem kun je horen hoe iemand aan de andere kant van de lijn erbij zit. Probeer het zelf maar eens uit. Ga onderuit gezakt op je bureaustoel zitten en voer een (telefoon)gesprek. Ga daarna eens staan en voer hetzelfde gesprek nog een keer. Waarschijnlijk merk je direct dat je staand meer energie voelt in je lichaam. Je kunt dit ook andersom proberen. Je raadt zelf of degene met wie je belt staat of zit.
Wanneer je staat is je lichaam in een actieve houding. Dat is ook terug te horen in je stem. Je praat dan vaak veel opgewekter en dit komt klantvriendelijker over. Dit verschil is ook al te merken wanneer je rechtop zit in plaats van onderuit gezakt.
Waar kan ik u mee helpen?
Een open vraag maakt – naast een open houding – een telefoongesprek ook veel klantvriendelijker. Dit suggereert namelijk een open houding. Je krijgt veel meer het gevoel dat de persoon die je belt er ook is om je te helpen. Een open vraag laat een behulpzame tone of voice zien. Dat betekent dat je met je woordkeuze bewust kiest voor een behulpzame en opgewekte toon in het telefoongesprek. Je geeft hiermee aan dat je bereid bent om je klanten te helpen.
Effectief en klantgericht telefoneren
Vind jij het soms nog lastig om op een open en klantgerichte manier te telefoneren? En wil je je telefoongesprekken nog efficiënter maken? Schuif dan gerust eens aan bij onze Open training Effectief en klantgericht telefoneren. Óf geef een belletje 😉.