De site Week van de Alfabetisering laat zien dat er veel initiatieven zijn om de laaggeletterden te helpen. Opleiden kan, maar dat vraagt veel organisatie. Teksten simpeler en duidelijker maken ligt binnen ieders handbereik. Daar kun je vandaag al mee beginnen!

Gemeente Zaanstad verzamelt 5 tips van laaggeletterden voor laaggeletterden:

1. Zorg altijd dat de belangrijkste informatie bovenaan staat.
2. Gebruik beelden en plaatjes. Gaat het over geld? Laat dan een biljet of muntjes zien. Gaat het om een spreekuur? Laat dan een klok zien die de juiste tijd aan geeft.
3. Houd het lettertype simpel en in het zwart of donkerblauw. Werken met verschillende kleuren leidt onnodig af.
4. Speel zo goed mogelijk in op de actualiteit. De boodschap wordt dan sneller herkend.
5. Stel een eenvoudige vraag die aangeeft wat zij nodig hebben. Bijvoorbeeld: Heeft u vragen over wonen? Of hulp nodig met uw belastingaangifte?

Meer weten hoe deze tips tot stand kwamen? Kijk hier!

Wij werkten samen met Segment aan begrijpelijke juridische teksten voor de afdeling Toezicht en Handhaving van gemeente Zaanstad. Nuttig, leuk en zeer effectief!

Scoort jullie tekst het juiste taalniveau? Check het met onze B1-check add-in!

Onze B1-check is een eenvoudig te installeren add-in voor Outlook en voor Word. Het werkt super simpel: klik op ‘check’ en je tekst wordt gemeten (met een superslim algoritme dat we zelf hebben ontwikkeld). Je ziet waar de knelpunten en de kansen liggen. Verbeter je tekst en meet nog een keer. De tekst die je verstuurt, is zo gegarandeerd nog begrijpelijker en leesbaarder. Zonder dat het je echt tijd kost! Bel gerust naar 024 – 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl voor meer informatie.