Inleiding, kern, slot. Deze goede opbouw voor een brief of e-mail kunnen wij hier stuk voor stuk dromen. Een opbouw waarvan we elke dag merken dat deze werkt voor effectieve communicatie. Net zoals wij ervaren dat heldere taal werkt. En correcte spelling werkt. Deze elementen zorgen ervoor dat de lezer een professionele en klantvriendelijke indruk van je krijgt. Maar ook dat je duidelijk en efficiënt communiceert.
Spelen met taal
Aan de andere kant vind ik weinig zo leuk als afwijken van de gebaande taalpaden en spelen met opbouw. Daarom werd ik blij van een artikel dat ik deze week las over teksten met ‘functionele slordigheid’. In dat artikel staat een e-mail die Evan Spiegel (oprichter van Snapchat) ooit aan Mark Zuckerberg (oprichter van Facebook) stuurde. Veel mensen zullen de e-mail arrogant of ongepast vinden, vanwege zijn informele toon. Maar wat je ook van de e-mail vindt: hij was functioneel. Evan liet ermee zien dat hij niet onder de indruk was van Mark om zo zijn onderhandelingspositie tegenover hem te verbeteren.
Niet volgens “het boekje”
Ik wil hiermee natuurlijk niet zeggen dat het functioneel is om taalregels of omgangsnormen aan je lars te lappen wanneer je daar zin in hebt. Wat ik wél wil zeggen, is dat het strategisch slim kan zijn om soms niet te schrijven “volgens het boekje”. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je…
- …meer opvalt. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer je solliciteert. Of wanneer je iemand wilt bereiken waarvan je weet dat die veel aanbiedingen krijgt. Maar zeker ook bij reclamecampagnes.
- …authentiek overkomt. Ben je geen type dat graag binnen de lijntjes kleurt? Dan mag je daar best wat van laten zien. De meeste mensen waarderen authenticiteit.
- …persoonlijker bent. Met schrijven volgens een format is niets mis. Wij zijn groot voorstander van standaardbrieven. Maar soms lenen situaties zich ervoor om bijvoorbeeld extra persoonlijk te zijn. Ook als dat niet binnen het format past.
Slordig of creatief?
Tot slot: denk goed na over hoe en wanneer je functionele slordigheid inzet. Je wilt niet dat de lezer denkt dat je hem niet serieus neemt. Of dat je daadwerkelijk onze taalregels niet kent. De meeste mensen – wij als communicatiebureau zeker – komen maar zelden weg met echte slordigheid. Maar worden juist geprezen om creativiteit. Hoe je de scheidslijn herkent tussen beiden? Een kwestie van trainen 🙂.