“Schrijven in B1, dat is toch veel te kinderlijk.” Lees hier waarom dat niet zo is

“Schrijven in B1, dat is toch veel te kinderlijk.”

 

“Dat is echt niet nodig, ze snappen het wel.”

“Gaan we allemaal in Jip-en-Janneketaal communiceren?”

“Daar wordt het echt te simpel van.”

“Mijn complexe materie kan ik niet uitleggen in B1.”

“Maar als ik toch schrijf voor een notaris, dan hoeft dat niet zo makkelijk.”

“Mijn lezer snapt het wel.”

“Dan kom ik niet professioneel over.”

“Je wilt toch een bepaald kwaliteitsniveau uitstralen.”

“Met zo’n simpele tekst word ik niet serieus genomen.”

Zomaar wat stellingen van kritische deelnemers van onze trainingen over communiceren in B1. Er zegt altijd wel een deelnemer tijdens onze training Helder schrijven: dat is te simpel! Al helemaal als een schrijver weet dat haar lezer hoog opgeleid is.

Hoe moeilijker de taal, hoe minder intelligent de schrijver

Opnieuw bewijst de wetenschap juist hoog opgeleide mensen lezen prettiger in simpelere taal. En ja, onder die zin mag een dikke, vette streep. Want dit moet iedereen weten. Sommige mensen gebruiken moeilijkere woorden om slimmer te lijken. Maar wat blijkt? Moeilijke woorden maken geen intelligentere indruk, maar juist een mínder intelligente indruk.

Van simpele taal word je aardiger, slimmer, overtuigender en deskundiger

Datzelfde recente onderzoek toont aan dat lezers teksten met simpele woorden beter begrijpen. Doordat lezers een tekst beter begrijpen vinden zij de schrijver aardiger. Dus begrijpelijke taal leidt ook tot een betere relatie tussen de schrijver en lezer. Hoogopgeleiden die een simpele tekst lazen vonden de schrijver aardiger, overtuigender en deskundiger overkomen.

Waarom doen we moeilijk als het makkelijker kan?

Dus om terug te komen op de stellingen die bovenaan dit artikel staan, ons tegenargument is: simpele teksten zijn niet te kinderlijk. Door simpele teksten lijk je niet dom. Een hoger opgeleide lezer is niet beledigd wanneer jij duidelijke taal gebruikt. En nee, je straalt niet minder kwaliteit uit. Juist meer. We lezen allemaal prettiger in simpele taal. Dus laten we het vooral onszelf ook niet te moeilijk maken.

We zijn bezig met het vernieuwen van onze website. Alles doet het nog, maar binnenkort ziet het er anders uit. 😉