Robot Jetten meester in vragen ontwijken. Dit is wat we daarvan leren.

Het zal je vast niet zijn ontgaan. De nieuwe D66 partijleider Rob Jetten lijkt in interviews meer vragen te vermijden dan te beantwoorden. Het interview van de RTL-reporter met de jonge politicus ging dan ook meteen viral. Inmiddels staat Jetten bekend als “Robot Jetten”. Dit is wat we kunnen leren van zijn interview.

Een ingestudeerd praatje?

Het vermijden van bepaalde vragen is een veelgebruikte techniek van politieke figuren. Rob Jetten maakt hier nadrukkelijk (en dankbaar) gebruik van. Door zijn ingestudeerde praatje te herhalen probeert hij krampachtig de regie over het gesprek te behouden. Het wordt snel duidelijk dat deze techniek niet werkt. Herhaling lijkt snel op ontwijking. En dat is dan weer alsof je wat te verbergen hebt. Niet de beeldvorming die je wilt.

Het gesprek positief sturen

Hoe behoud je dan wel de regie over een gesprek? Je wilt immers dat mensen luisteren naar jouw boodschap. Dit kan door helder te communiceren en het gesprek positief te sturen!

  • Laat merken dat je de vraag hebt gehoord. Door ofwel de vraag te beantwoorden en dan pas uit te wijden, ofwel de vraag te herhalen voordat je een antwoord geeft.
  • Probeer kalm te blijven tijdens een gesprek. Haal rustig adem en wees niet bang voor 2 seconden stilte. Maar let op: 3 seconden of meer is weer funest. Dan ben je een twijfelkont en weet je het niet.
  • Lach! Vooral op het niet-inhoudelijke deel van het gesprek. Lach om de reporter, het tijdstip, de koffie en de kerst. De lach beïnvloedt je antwoord in positieve zin.

Mediatraining Pastoor BV

Dit alles kun je leren bij de mediatraining van Pastoor BV. In deze training leer je strategisch en handig om te gaan met de pers. Tijdens de training werk je met een ervaren televisieverslaggever die zelf ook woordvoerder is geweest. Hij vertelt je hoe het werkt in de media en interviewt jou natuurlijk ook! Zo kun je in een veilige setting verschillende stijlen uitproberen. Je oefent met het kiezen van het juiste perspectief, het geven van relevante informatie en het gebruiken van de juiste woorden.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de mediatraining? Neem dan snel contact met ons op!