Optimistische genen? Waarom vrouwen méér lachen tijdens hun topprestaties dan mannen

De oranjekoorts is weer toegeslagen: vorige week dinsdag begonnen de Oranje Leeuwinnen hun strijd om de WK-titel in Frankrijk. En hoe! De eerste wedstrijd werd op het nippertje gewonnen door de verlossende treffer van Roord. De verwachtingen liggen hoog… De voetbaldames zijn de afgelopen jaren succesvoller dan de mannen. Ze lijken bovendien veel meer plezier te hebben in het spel. Ze lachen vaker. Maar hoe komt dat?!

Optimistische genen…

Lachen is gezond. Dat weten we allemaal. Maar waarom lachen de dames meer tijdens hun topprestaties? Iets met minder testosteron? Optimistische genen? In ieder geval hebben vrouwen een meer dominante rechterhersenhelft dan mannen. Die rechterhersenhelft is verantwoordelijk voor (positieve) emoties en optimisme. Dit zorgt ervoor dat vrouwen in het algemeen vaker én harder lachen. Ook glimlachen vrouwen meer.

… omgevingsfactoren?

Een mogelijke andere verklaring is dat de vrouwen nog minder ‘verpest’ zijn door het geld en de aandacht in de voetbalwereld. De populaire aanvalster Lieke Martens krijgt voor een jaartje voetballen bij FC Barcelona een salaris van €200.000, iets wat Lionel Messi binnen drie dagen bij elkaar sprokkelt… De populariteit van het vrouwenvoetbal groeit, maar toch krijgen voetbalmannen nog steeds de meeste aandacht van de media.

Of: een creatieve voetbalfilosofie

Hoewel bovenstaande verklaringen zeker een rol kunnen spelen, zien we misschien wel de meest voor de hand liggende verklaring over het hoofd. De dames vormen een hecht team. Geen egoïstische acties, maar een intensieve samenwerking. Ook vrijheid in het spel is volgens de voetbalfilosofie van Vera Pauw, de eerste vrouwelijke voetbalprof en voormalig bondscoach van Oranje, een belangrijk begrip: “Zonder vrijheid in het veld, krijg je geen creativiteit. En zonder creativiteit, geen spelplezier.” In de mannenvoetbalwereld is die vrijheid een stuk minder aanwezig. Zonde!

Een verademing om naar te kijken

Die voetbalfilosofie is zeker terug te zien op het veld. Alleen al de glimlach op de gezichten van de vrouwen voordat zij het veld opgaan. Maar ook de sportiviteit waarmee zij de wedstrijd spelen. Niet minutenlang op het veld liggen (grijpend naar het verkeerde been), en na een gele kaart voor de tegenpartij weer zo fit als een hoentje verder lopen. Maar vallen en opstaan: het spel zo snel mogelijk weer oppakken. Een verademing om naar te kijken!

Ook lachen tijdens je topprestaties?

De voetbalvrouwen zijn voor ons een mooi voorbeeld van het combineren van topsport met plezier. Daar mogen we de komende weken nog even van genieten. Kun jij en wil jij ook lachen tijdens je werk? En tegelijkertijd een schriftelijke topsport uitoefenen? Solliciteer dan deze week nog op onze openstaande vacature. Wie weet word jij onze nieuwe sterspeler!