Misverstanden tussen Nederlanders en Vlamingen. Ken jij ze al?

Nederland en België. Twee buurlanden. Een taal. Maar als het op poepen en patatten aankomt, verschillen we toch meer dan je denkt.

Poepen
Wij Nederlanders gebruiken het woord om aan te duiden dat we een grote boodschap gaan doen op het toilet. In België doen ze dat net even anders. Voor onze zuiderburen betekent poepen namelijk seksen. Dat kan zorgen voor verwarring en ongemakkelijke situaties. De Vlaamse televisieserie Man over Woord ging hier op een ludieke manier mee om. De presentator belde bij huizen in zowel Nederland als België aan met de vraag: “Mag ik hier even poepen?”

Patat
Sommige Nederlanders noemen het patat, een andere groep zegt friet. Maar het belangrijkste: we weten allemaal wat patat is. Gebruik dit woord alleen nooit in België als je zin hebt in een Nederlands patatje of frietje. Dan kom je voor een grote teleurstelling te staan. Je krijgt een doodgewone aardappel. Ongeacht hoe je het noemt of op welke manier je het woord interpreteert, is taalkundige Marc van Oostendorp van één ding overtuigd. “Je krijgt vooral honger van deze discussie”.

Tas
Een flinke tas koffie bij het ontbijt. Daar moeten wij Nederlanders niet aan denken. Doe ons maar één of twee mokken. Daar hebben we meer dan genoeg aan. In België betekent een tas koffie niets meer dan wat voor ons doodnormaal kopje koffie is. Dus: ben je in België? Gewoon lekker een tas koffie nemen!

Lopen
Het heerlijke diner met je geliefde is net achter de kiezen. Hij/zij vraagt na het eten om over een uur nog een stukje over het strand te lopen. Natuurlijk stem jij in met dat romantische voorstel. Doe dit alleen niet als je een Vlaamse partner hebt. Dan zal het een stuk minder romantisch zijn dan je je had voorgesteld. In België verstaat men onder lopen namelijk hardlopen. Uitkijken dus!

Vallende sterren
In Nederland zie je ze zelden. Men praat er dan ook niet vaak over. Belgen benoemen het daarentegen dagelijks. In de auto naar werk, op de weg terug. Vallende sterren zijn volgens Vlamingen overal. Gek eigenlijk, zouden wij zeggen. Maar in België wordt het anders opgevat. Wat wij een flitspaal noemen, is voor hen een vallende ster. Niet raar opkijken dus als je in de zomervakantie met de auto richting Italië rijdt en je hoort de radiopresentator waarschuwen voor vallende sterren.