Lekker lijmen: pepernotenfabriek en arbeidsongeschiktheidsverzekeringsformulier

We kunnen weer woorden aan elkaar lijmen! Lange woorden als pepernotenfabriek, sinterklaasgedichtengenerator en hogehoogtepiet komen tot stand. Leuk! Spelen met taal, met een hoge mate van dichterlijke vrijheid (of: totale anarchie?). Nu al zin in.

We komen die ‘lijmelarij’ ook vaak in onze trainingen tegen. Niet dat iedereen gaat lijmen. Nee, schrijvers van zakelijke teksten plakken woorden onnodig aan elkaar.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringsformulier
Woorden als arbeidsongeschiktheidsverzekeringsformulier, vertegenwoordigingsovereenkomst en overzichtelijkheidshalve. Het zijn allemaal correcte Nederlandse woorden. Maar ze passen niet binnen het idee van helder schrijven. Deze woorden kun je daarom beter anders opschrijven. De kern van het begrip eerst noemen: het formulier voor de verzekering bijvoorbeeld.

Overzichtelijkheidshalve = om het overzicht te bewaren. De kans is veel groter dat jouw doelgroep zo ook je tekst begrijpt. En voor alle duidelijkheid: de oplossing is niet om hetzelfde lange woord te splitsen in meerdere woorden. Dat is niet volgens de spellingregels en vraagt nog steeds veel analyse van de lezer. En alle aandacht die naar analyse van de structuur van het woord gaat, gaat niet naar begrijpen. Daarom zien we liever woorden die wat korter zijn. Woorden die vaker voorkomen en het liefst met een (chocolade)letterlijke betekenis.

Ken je zelf een lang woord? Mail het naar ons! Wij zijn wel benieuwd. De leukste drie inzendingen belonen we met een chocoladeletter. Om lang van te genieten.

Wil je meer weten over helder schrijven? Neem contact met ons op!