Nog een paar weekjes, dan is het Koningsdag. Voor koning Willem-Alexander weer een moment in de openbaarheid. Verslaggevers lijkt hij van kinds af aan al vervelend te vinden. Hoe minder camera’s, hoe meer ontspannen hij is. Maar contact met ons ‘gewone’ mensen heeft hij graag!
Pannenkoeken voor het volk
Willem-Alexander is herkenbaar en benaderbaar. Dit komt onder andere omdat hij zo normaal overkomt. Zo heeft hij puberende dochters, een oude moeder en rouwt hij om het verlies van zijn broer Friso. En hij praat er ook over. Hij bakt pannenkoeken voor het volk. Heeft liever contact met ‘gewone’ mensen dan dat hij gewichtige toespraken houdt.
Willems taalgebruik
Ook de manier waarop hij praat is toegankelijk. Beatrix stelde zich meestal formeel op en creëerde afstand. Willem-Alexander doet het net even anders en laat mensen dichtbij komen. Als een gehandicapte werknemer hem na het geven van een hand vraagt “wie ben jij eigenlijk?” lacht hij en zegt: “Je hebt gelijk, de volgende keer zal ik ook een naambordje opdoen, net als jullie.” Hij komt eerder met vragen dan met een mening. En met grappen. Zo bestelt hij graag een Spa Goud in plaats van een biertje. Hij gebruikt liever de lichte, informele taal die de media ook gebruiken. En daarmee sluit hij aan bij de taal van zijn generatiegenoten. Lilianne Ploumen zei ooit over hem: “Hij is een koning die bij Nederland past. Niet te veel hiërarchie en niet te veel allure.” Natuurlijk leest hij ook elk jaar de troonrede voor. En blijkt uit onze taalniveautool elke keer weer dat die matig scoort op begrijpelijkheid. Daar zit dus wel een verschil. Maar ja… Dat is niet zijn eigen tekst.
Koning Willy: een vleugje plat
Als hij op werkbezoek gaat, probeert hij aan te sluiten bij de cultuur. En dat zet hem in een positief daglicht. Al gaat het niet altijd goed! Zo zei hij in 2009 in Mexico per ongeluk in het Spaans “Een garnaal die slaapt, gaat naar de kloten.” Maar hij schuwt de zelfspot niet: tijdens een later bezoek in 2018 maakte hij hier gewoon zelf een grap over. Ook in Nederland doet hij zijn best. Zo sprak hij in Maastricht in het Maastrichts dialect. En bekakt Baarns gaat hem ook goed af. Plat Haags is echter zijn favoriet. Niet voor niets spreekt zijn typetje ‘Willy’ in de welbekende filmpjes van LuckyTV in dit dialect! De koning vertelde zelf een trouwe kijker te zijn van deze filmpjes. Nederlanders houden van zelfspot, dus dat hij de filmpjes waardeert is positief. Hij blijft dus lekker normaal. Met een vleugje plat Haags, ook tijdens koningsdag!
(Bron: LuckyTV)