Beter_communiceren_communicatiebureau_communicatietraining_communicatie_spelling_gesprek_communicatievaardighedenVeel mensen willen beter leren communiceren. Je voelt dat jouw communicatie nog niet helemaal lekker loopt. Achteraf denk je vaak, dat had ik beter kunnen doen. Dus wordt het tijd om beter te leren communiceren! Op Google zoek je ‘tips beter leren communiceren’. Helaas zijn de tips die je leest nogal vaag en heb je geen idee hoe je ze moet toepassen in de praktijk. De term communicatie is namelijk zo breed dat er heel veel vormen van communicatie onder vallen. Voor je het weet zakt de gelezen kennis weg in je geheugen en heb je alsnog niks toegepast. Je bent weer terug bij af… Hoe leer je tóch beter communiceren?

 

Ons advies: stop met beter willen communiceren

Wat is communiceren? En wat is beter? Om te groeien moet je weten wat je wil. Gaat het om communicatie in een gesprek? En wil je in dat gesprek beter kunnen onderhandelen, of wil je het gesprek zo sturen dat de ander zich gehoord voelt? Het kan ook nog zijn dat je jezelf vooral duidelijk wil maken. Of dat je beter wil worden in het aflezen van non-verbale communicatie. Naast communicatie met een gesprekspartner zijn er talloze andere vormen van communicatie: telefoneren, gedragsbeïnvloeding, presenteren, overtuigen, schrijven, rapporteren, spelling en grammatica en ga zo maar door.

 

Beter leren communiceren is als afvallen

Afvallen is ook een vaag doel waarbij de vraag overblijft: hoe ga je dat doen? Je kunt namelijk afvallen door minder te eten, te diëten of te sporten. Maar ook binnen sporten zijn veel mogelijkheden: conditietraining, krachttraining of een combinatie. Hetzelfde geldt voor voeding: wil je afvallen door minder te eten? Gezonder te eten? Of een dieet te volgen? Om over alle verschillende diëten maar niet te beginnen.

 

Welke communicatievaardigheden wil jij verbeteren?

Om beter te communiceren moet je erachter komen op welk gebied jij beter wil leren communiceren. Wat de een verstaat onder communicatie, kan voor de ander iets heel anders zijn. Een krachtige presentatie neerzetten is communiceren, maar een blogtekst schrijven ook.

Er zijn talloze communicatietrainingen waardoor je al snel het overzicht verliest. Ga dus goed na wat betere communicatie voor jou betekent en probeer dit zo concreet mogelijk te maken. Op die manier kun je gericht op zoek. Als je weinig van communicatie afweet kan dit lastig zijn, in dat geval kun je altijd eens naar een communicatietrainingsbureau bellen en jouw leerdoelen bespreken aan de telefoon. Een communicatiebureau als Pastoor bv levert altijd maatwerk en denkt graag met je mee waar de pijnpunten zitten en hoe je die verbetert.

Hopelijk heeft dit artikel inzicht gegeven in waarom je niet beter wil leren communiceren. Maak communicatie specifiek: wat versta jij onder communicatie? Het begrip communicatie is enorm breed en daarom soms best vaag als je niet weet wat je ermee bedoelt. Kijk eens tussen de trainingen op onze website welke training het beste bij jouw leerdoel past!