Irritant: fouten ontdekken in een tekst die je net verzonden hebt

Je bent druk bezig geweest met het schrijven van een tekst. Je hebt deze zelfs nog eens doorgelezen. Klik en weg! Zo, dat zit er op. Met trots lees je het stuk nog eens door. En wat zie je: “Grrrrrr!” Er staat toch nog een foutje in je tekst. “Hoe is dit nou toch mogelijk? Waarom heb ik dat net niet gezien?”

Het is niet erg om fouten te maken, wel om ze niet te herkennen.

Het maken van fouten tijdens het schrijven is geen probleem. Dat doen we allemaal. Pas als we fouten niet herkennen wordt het een probleem. Maar hoe herken je fouten zo goed mogelijk? Stel je schrijft de volgende zin: “Jan slaad Piet op zijn hoofd.” Bijna iedereen herkent hier de fout. Bij interpunctie, vervoegingen, koppeltekens is de kans dat je ze over het hoofd ziet een stuk groter.

Hoe herken en voorkom ik fouten? Vijf tips

Tip 1: Klik niet te snel op verzenden

Je hebt je stuk gecontroleerd direct nadat je het hebt opgeschreven? Vaak zie je dan je eigen fouten niet meer. Dit is een veelvoorkomend probleem. Haal eerst even koffie, ga naar de wc of beantwoord even het mailtje van je collega en controleer daarna nog eens je tekst.

Tip 2: Lees je tekst in een ander format

Je ziet je fouten eerder als je het leest in een ander format. Ben je bezig geweest met het schrijven van je tekst in een Word-document? Print het dan uit. Heb je een uitgebreide mail geschreven? Pak dan bijvoorbeeld de tablet van je schoonmoeder af en bekijk hoe het stuk er op haar tablet uitziet.

Tip 3: Lees je tekst in een andere omgeving

Behalve in een ander format, helpt het ook om je tekst in een andere omgeving te lezen. Ga even naar het park, of lees je tekst bij een ingewikkelde kop koffie in een hipstertent. Ook tijdens de grote boodschap kun je je tekst nog eens doornemen.

Tip 4: Schrijf korte zinnen

In lange zinnen staan vaak ingewikkelde grammaticale constructies. Voorkom dit door je zinnen kort en bondig op te schrijven.

Tip 5: Maak minder fouten

De snelste manier om een fout te herkennen en te voorkomen is door ze niet meer te maken. Dit kan door te oefenen met verschillende taalelementen waar de meeste fouten in gemaakt worden. Wij kunnen je hierbij helpen en praten er graag eens met je over door.
Fouten herkennen? Neem contact met ons op via info@pastoorbv.nl of 024 324 4959.