Help, ik moet weer offline presenteren! Hoe intonatie je presentatie kan verbeteren

We mogen weer naar het kantoor: yes! Of toch niet? Vanuit het comfort van je eigen thuiswerkplek was presenteren een stuk minder spannend. Door de mute-knop hoorde je geen gezucht van verveelde collega’s en je kon je publiek niet in de ogen kijken. Als je dacht dat collega’s driftig aan het meetikken waren, bleek dat ze gewoon hun mailbox aan het bijwerken waren. Kortom, weinig interactie. De verwachting en het niveau van betrokkenheid is bij online presentaties lager. Die schijnveiligheid verdwijnt nu we weer offline presenteren.

 

Wat zijn jouw drempels?

Je hebt een doel met je presentatie. Je wilt iets overbrengen. Toch toonde onderzoek aan dat Amerikanen banger zijn voor presenteren dan voor de dood! Knap lastig als je toch met enige regelmaat op de planken moet. Waarom kijk jij op tegen presenteren? Zenuwen, onzekerheid, faalangst of lukt het je gewoon niet om een pakkende presentatie te geven? Wij weten dat iedereen kan presenteren en het zelfs leuk kan vinden. Jij ook! Daarom geven we je graag een tip die je kunt toepassen nu je weer offline mag presenteren.

 

Tip: omarm je innerlijke cabaretier

Nee, je hoeft niet aan de lopende band moppen te tappen, liever niet zelfs. Je kan humor wel geweldig inzetten tijdens presentaties, maar daar gaat deze tip niet over. Deze tip gaat over stemgebruik, waar bijvoorbeeld intonatie onder valt. Intonatie betekent het buigen van je stem. Je kunt in toonhoogte omhoog, omlaag, of op hetzelfde niveau blijven. Door dit af te wisselen boei je je publiek. Cabaretiers zijn daar meesters in. Let maar eens op, zij laten midden in hun verhaal ineens een stilte vallen. Of ze gaan van een lage, zachte stem ineens naar een hoger, harder stemniveau.

Het komt bij cabaretiers misschien erg natuurlijk over, maar als je dit zelf toepast zul je merken dat het behoorlijk onnatuurlijk aanvoelt. Zeg deze zin maar eens terwijl je aan het einde van de zin in toonhoogte omhoog gaat. En spreek daarna de vorige zin uit terwijl je in toonhoogte omlaag gaat. Of op dezelfde toon blijft. Hoor je verschil?

Het is niet zo dat één toonhoogte het beste werkt in presentaties. Juist de variatie in stemgebruik maakt jou een hele boeiende spreker. Dit voelt in het begin heel onwennig, maar wij geloven dat iedereen het kan leren om handig met stemgebruik om te gaan. En dus ook om pakkende presentaties te geven! Tijdens onze open training leren we je hoe je intonatie kunt inzetten om de aandacht van jouw publiek te trekken. En we geven je nog veel meer tips op het gebied van houding, volume en PowerPoints. Maak van die gaap een applaus. Al helemaal nu je dat applaus weer offline mag ontvangen!