Frappant! Onzekere persoonseenheden bezigen significant meer jargon

Of: onzekere mensen gebruiken moeilijke woorden. Even troubleshooten, een doorbraakstrategie en een oplossing realiseren… gaat dit bij jou ook zo jeuken? Werknemers met een lagere sociale status gebruiken vaker jargon dan hun collega’s in hogere functies. Hierdoor zijn hun teksten voor buitenstaanders bijna niet te begrijpen. Nergens voor nodig!

Compenserend en opzichtig
Het onderzoek van Columbia University typeerde het taalgebruik in deze teksten ‘compenserend’ en ‘opzichtig’. De werknemers willen hun collega’s (met een hogere status) misschien iets te graag laten zien dat ze heus wel kennis hebben van de moeilijkste termen uit het vakgebied. Het lijkt daarmee een middel om je sociale status te verhogen.

Kwestie van termineren
Wat vinden hoogopgeleiden? Vinden zij eenvoudig geschreven teksten onder de maat? Denken zij dat schrijvers die ingewikkelde, abstracte rapporten schrijven intelligenter zijn? Absoluut niet! Uit onderzoek blijkt dat ook hoogopgeleiden eenvoudige teksten prettiger vinden om te lezen. Ze lezen een tekst in kortere tijd volledig uit en zijn er blijer mee dan met een ingewikkelde, abstracte tekst. Kwestie van termineren, uh.. stoppen dus!

Weg met jargon?
Al het jargon de prullenbak in? Die gedachte is misschien ook iets te kort door de bocht. Jargon is natuurlijk juist ontwikkeld om de communicatie tussen professionals soepeler te laten verlopen. Maar laat dat dan ook vooral het doel zijn. En gebruik jargon niet als middel om je teksten ‘te upgraden’. Wie goed wil communiceren, gaat spaarzaam om met jargon!

De B1-bonus
B1-teksten bevatten geen jargon en zijn dus een stuk prettiger en effectiever. Hoe haal je dan de B1-bonus? Een paar schijnbaar simpele tips helpen je al een eind op weg.

Begin iedere zin met de hoofdboodschap. Daarmee vermijd je lange aanloopzinnen zoals “aangezien je een lezer beter bereikt en overtuigt met een eenvoudige tekst, is het slimmer om de hoofdboodschap vooraan de zin te plaatsen.” Beter is:

Het is slimmer om de hoofdboodschap vooraan de zin te plaatsen. Met eenvoudige teksten bereik en overtuig je de lezer sneller.

Een tweede tip is om zinnen actief te schrijven. Daarmee maak je een tekst persoonlijker, korter en duidelijker. Een voorbeeld van een passieve zin is: “de teksten worden door mij geschreven.” Het onderwerp is hierbij lijdend en ondergaat de actie. Beter is: “ik schrijf de teksten”. Het onderwerp doet iets in deze zin, is actief.

Goede voornemens?
Meer tips voor heldere taal? Misschien is een e-learning wel wat voor jou! Een laagdrempelige manier om veel te oefenen. In je eigen tijd en tempo! Ook interessant om weer eens te spelen: onze persconferentiebingo!