Lingo is weer op de buis. SBS6 blaast het laagje stof van het televisieprogramma af en poetst het weer helemaal op. Jan Versteegh zorgt ervoor dat jij thuis de korte en lange woorden uitbundig meeschreeuwt. Veel mensen vinden het een leuk programma om naar te kijken, zo laten de kijkcijfers zien. Maar is het taalspel meer dan entertainment? Helpen de vele woorden die om je oren vliegen om een heldere tekst te schrijven?

Helder schrijven

Een heldere tekst zorgt ervoor dat jouw boodschap optimaal binnenkomt bij de lezer. Schrijven op taalniveau B1 helpt hierbij. Uit ‘onderzoek’ is gebleken dat 95 procent van de mensen dit niveau begrijpt. Wil je een tekst schrijven op taalniveau B1? Dat kan. Het is lastig om precies hieraan te voldoen. Als schrijver kun je wel streven naar dit niveau. Maar wat heeft Lingo hiermee te maken?

De woorden van Lingo

De woorden van Lingo hebben meer waarde dan alleen die groene bal binnenhalen. Dat blijkt wel uit een artikel van het Algemeen Dagblad uit 2011. De toenmalige prinses Máxima vertelde dat ze haar Nederlands ermee oefende. De korte en lange woorden hielpen haar om haar woordenschat te vergroten. Maar wil je B1-niveau benaderen als je een tekst schrijft? Probeer dan de lange woorden juist te vervangen door een korter en makkelijker woord. Dit kan natuurlijk niet altijd. Je kan een simpel trucje gebruiken om het te testen. Stel jezelf de vraag of je het woord ook zegt tijdens een praatje met je buren op een verjaardagsfeestje. Niet? Schrijf het woord dan anders op. De boodschap uit je tekst komt beter over als je korte zinnen en woorden gebruikt.

Komen deze woorden je bekend voor?

Sommige woorden zitten zo in onze manier van schrijven, dat ze er bijna zonder na te denken uitrollen. Ze leveren bij Lingo misschien een groene bal op, maar bij de lezer een rood hoofd. Hieronder zie je een greep uit de bak met woorden die je makkelijk kan vervangen. Ze zijn begrijpelijk en maken de tekst beter leesbaar.

Berichten = schrijven
Betreffende = over
Bij dezen = hierbij
Desondanks = toch
Dusdanig = zo
Een dezer dagen = binnenkort
Finetunen = verbeteren
Hoofdzakelijk = vooral
In overleg treden = overleggen
Kennisnemen van = horen, lezen
Krachtens = door
Middels = door

Wil je jouw schrijfstijl nog helderder maken, maar heb je geen zin om aan Lingo mee te doen? Wij helpen je graag. Op onze website vind je meer informatie over de training helder schrijven.