Niet gewonnen, wel de leukste: 67 opgewekte taalverhalen

 

Nee, dit gaat niet over onszelf in welke verkiezing dan ook. Het gaat over de tweede verkiezing van het beste taalboek van het jaar. Door Onze Taal, De AVN en Trouw. Gewonnen: ’15 eeuwen Nederlandse taal’. De leukste: ‘Wat je zegt gaat vanzelf. 67 opgewekte taalverhalen’. 

Liesbeth Koenen: Wat je zegt, gaat vanzelf. 67 opgewekte taalverhalen (De Kring)
Korte maar krachtige columns over de taal om ons heen. Taal is eigenlijk een groot wonder, maar daar staat vrijwel niemand ooit bij stil. In haar boek Wat je zegt, gaat vanzelf doet de eind augustus 2020 overleden taalkundige en wetenschapsjournalist Liesbeth Koenen dat wel. In 67 stukjes – die eerder als columns verschenen in De Telegraaf – vertelt ze over “de lol en het wonder van de taal”: over gebarentaal, constructies als ‘ze reed te appen’, verkleinwoordjes, Engels in Amsterdam, het woord schoon, woorden die zoet klinken, de vraag wie de baas is van de taal, sterke werkwoorden, clichés, spellinggein, de ‘jaarwoordenzoeker’ van Onze Taal – en over wat je hersenen allemaal wel niet moeten doen om taal voort te brengen, hoewel het allemaal vanzelf lijkt te gaan.

 

Opgewekte taalverhalen

 

Nicoline van der Sijs: 15 eeuwen Nederlandse taal (Sterck & De Vreese)
Een gedegen en leerrijke geschiedenis van het Nederlands. Hoe is het Nederlands ontstaan uit het Indo-Europees, de voorouder van de meeste Europese talen? In haar nieuwe boek 15 eeuwen Nederlandse taal beschrijft de uiterst productieve neerlandica Nicoline van der Sijs gedegen en wetenschappelijk onderbouwd hoe die ontwikkeling heeft plaatsgevonden via het middeleeuwse Nederlands en via de verschillende stadia van het moderne Nederlands, tot de eenentwintigste eeuw aan toe. Per periode beschrijft ze de contacten met andere talen en de maatschappelijke ontwikkelingen die op onze taal van invloed waren, plus de veranderingen die er toen plaatsgrepen op het gebied van uitspraak, woordvorming en zinsbouw. Rode draad: het contact met andere talen is steeds een belangrijke oorzaak geweest van taalverandering binnen het Nederlands.

We zijn bezig met het vernieuwen van onze website. Alles doet het nog, maar binnenkort ziet het er anders uit. 😉