‘Blijf thuis’, ‘Was je handen’, of ‘Houd afstand’. De overheid maakt momenteel veel gebruik van bevelen. Soms is het nodig om je doelgroep aan te sporen tot actie. Je wilt iets gedaan krijgen. In dat geval is de gebiedende wijs misschien wel de meest duidelijke vorm van communicatie. Toch werken bevelen niet altijd in een tekst. Waarom accepteren we bevelen in de ene tekst wel en in de andere niet?
Bepaal of jij een expert bent
Een eerste punt is expertise, of autoriteit. We voeren bevelen als ‘draag een mondkapje’ uit, aangezien we de overheid zien als autoritaire instantie met veel expertise. Om die reden vinden we het eerder oké dat iemand beslissingen voor ons neemt en ons deze oplegt.
Wanneer jijzelf een bevel wilt communiceren bedenk dan of de doelgroep jou als expert in een bepaald gebied ziet. Accepteert jouw doelgroep een bericht waarin jij vertelt wat ze moeten doen? Als dit het geval is kun je de gebiedende wijs gebruiken zonder dat deze misplaatst overkomt.
Ben je niet helemaal zeker of de doelgroep de gebiedende wijs van jou accepteert? Het communiceren van de consequenties zet jouw doelgroep sneller in beweging.
Benoem de consequenties
Het is belangrijk om de lezer te informeren over de gevolgen van het wél of niet opvolgen van jouw bevel. Daardoor begrijpt de lezer waarom hij of zij iets moet doen. Communiceer daarom vanuit de samenwerking of de oplossing. Houd uw klantnummer bij de hand, zo kunnen we u sneller helpen, is een bevel dat je snel accepteert. Je begrijpt meteen de positieve gevolgen van dit bevel.
Ook de overheid communiceert duidelijk de positieve gevolgen van het naleven van de coronamaatregelen: ‘De basisregels helpen om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen.’ Hierdoor begrijpen we de noodzaak.
Klantgericht en helder schrijven
Wil jij ook leren hoe je jouw doelgroep op de juiste manier benadert zonder al te veel weerstand? En de kans vergroten dat de lezer tot actie overgaat? Misschien is onze Open training Klantgericht en helder schrijven dan wel iets voor jou.
P.S. De gebiedende wijs in dit artikel niet als vervelend ervaren? Dan zie je ons misschien wel als expert op het gebied van communicatie 😉.