De zomer van Pastoor bv: een reis door Nederland en haar dialecten (deel 1)

De vakantieperiode is aangebroken, dus ook wij gaan op reis! En dat doet Pastoor bv deze zomer in Nederland. Dat scheelt een hoop geregel rondom corona én het geeft ons de gelegenheid om Nederland en haar mooie dialecten te ontdekken. Lees hier het verslag van onze ontdekkingstocht door de provincies en welke uitspraken we tegenkwamen. Ga je met ons mee?

De reis door Nederland en haar dialecten begon aan de Zeeuwse kust. Katarina was deze zomer in Middelburg te vinden waar ze begroet werd met heuj of hoeiemorgen. Dit lijkt nog best veel op het standaard Nederlands, toch? Wacht maar wat de Zeeuwen zeiden toen Katarina een Zeeuws bakkertje verliet. Dag ôôr! Klonk het. Waarop de volgende sluut! riep. Uhm, tot ziens! Antwoordde Katarina beleefd.

Femke bracht haar vakantie door in de buurtprovincie van Zeeland, namelijk Noord-Brabant. Een provincie met lekker bourgondisch eten, gezelligheid en natuurlijk de zachte g. Femke verbleef op een oude boerderij en kwam samen met vrienden om te barbecueën. Haar vrienden appten We zijn aangereden. In eerste instantie schrok Femke, maar gelukkig bedacht ze zich op tijd dat dit een Brabantse manier was om te vertellen dat haar vrienden net vertrokken waren. Ze maakten als het ware aanstalten om te vertrekken.

De g werd nog zachter in Limburg. Thijs besloot van het heuvelachtige landschap te genieten in de meest Zuidelijke provincie van ons land. Hij kwam tot een mooi inzicht dat hem veel tijd zou besparen! In plaats van hoe gaat het met je? zeiden ze hier enkel Enne? En in plaats van een uitgebreid verslag kon hij hierop antwoorden met auch enne. Die neem ik mee naar het kantoor, dacht Thijs: veel efficiënter!

De tussenstop van deze reis door Nederland vond plaats op het kantoor in het Gelderse Nijmegen. Ofwel Nimwegen, zoals echte Nijmegenaren zeggen. Taya en Nicky maakten in hun lunchpauze een wandeling, maar Taya kreeg last van haar benen. Nicky zei, loop niet zo te nuilen. Een Nijmegenaar bedoelt met nuilen zeuren. Iemand die veel zeurt is een nuilerd. Pastoor bv mag dan wel in Nijmegen liggen, maar nuilerds zijn we niet!

Het team van Pastoor bv bleef deze zomer niet alleen in het Zuiden van Nederland. Ook in andere provincies ontdekten onze collega’s dialecten en uitspraken. Nieuwsgierig naar die verhalen? Je leest het in deel 2 van De zomer van Pastoor bv: een reis door Nederland en haar dialecten.

We zijn bezig met het vernieuwen van onze website. Alles doet het nog, maar binnenkort ziet het er anders uit. 😉