Sommige woorden krijgen een totaal andere betekenis door één lettertje te vergeten. Of te veel te schrijven. Dat geldt voor de woorden verrassen en verassen, of geld en geldt, of bereid en berijd. Weet jij het verschil? 

“Mensen begrijpen toch wat ik bedoel.” is iets wat ik vaak hoor van iemand die de Nederlandse spelling- en grammaticaregels niet helemaal scherp heeft. “Hoe belangrijk is het nu echt?” Tja, het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel belang jij hecht aan professionaliteit. Het gebruik van de juiste spelling en grammatica oogt professioneel. Maar wanneer de betekenis van een woord verandert door verkeerde spelling kunnen er gekke, of grappige situaties ontstaan. Leuk als je wilt lachen, minder leuk als je duidelijk wilt communiceren.

Verrassen of verassen

Ik vermoed dat je 9/10 keer het woord verrassen bedoelt. Je kunt iemand verrassen met een verjaardagsfeestje: een verrassing! Het woord verassen heeft een heel andere betekenis. Het verschil is maar één pietluttig r’etje, maar maakt wel een wereld van verschil. Van Dale geeft de volgende definitie van verassen: ‘cremeren’. Misschien niet helemaal wat je bedoelt als je via WhatsApp naar je familie stuurt “Zullen we mama verassen voor haar verjaardag?”

Geld of geldt

Deze fout zie ik vaker op verkeersborden. Bijvoorbeeld onder een parkeerverbodsbord: geld voor gehele straat. Of geld voor gehele plein. Maar geld is een betaalmiddel. Eigenlijk staat dus op deze borden dat de hele straat, of het hele plein geld krijgt! Haha, mooi meegenomen. Maar helaas, de bedoeling was natuurlijk: geldt met dt, wat een vervoeging is van het werkwoord gelden.

Bereiden of berijden

Op ons kantoor staat het boek Hoe bereidt je een paard van Friederike de Raat. Een hilarische titel. Bereiden betekent klaarmaken, bijvoorbeeld een maaltijd. Berijden daartegenover betekent ‘rijden op’. Meestal wordt een paard bereden, en niet bereid. Ten minste, ik heb nog nooit een paard bereid. Jij wel?

Er bestaan nog veel meer spellingsfouten die grappige situaties geven. Zo zie je maar, dat één lettertje de hele betekenis van een woord verandert. Ben jij weleens tegen een grappige spelfout aangelopen? Zo ja, welke was dat? Deel ‘m met ons, kunnen wij ook lachen! 😊

Celine
Trainer en LinkedIn koningin
Dit artikel delen?

Wil jij ook beter communiceren?

Schrijf je dan in voor een van onze communicatietrainingen. Schrijven, presenteren, rapporteren... Bekijk ons aanbod hieronder! Liever eerst even overleggen over wat het best bij jou past? Bel ons op (024) 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl.

Confetti
Confetti
Medewerker

360
+

Klanten

2600+

Trainingen

16000

Cursisten

9.2

Google Reviews Score

Zij leerden beter te communiceren bij Pastoor bv