Raads- en collegevoorstellen schrijven

Leer hoe jij het bestuur kunt overtuigen met heldere voorstellen

Je wilt graag een voorstel schrijven waar het bestuur ‘ja’ tegen zegt. Daarom wil je ook veel vertellen en zeker niets vergeten in je tekst. Gevolg: te veel informatie en onduidelijk voor de doelgroep wat precies de kern is. Hoe maak je nu jouw complexe afwegingen overzichtelijk voor het bestuur? Je leert het in deze Individuele training.

Deze training kan ook als: incompanytraining

“Leuke, informatieve en interactieve training. Veel geleerd en nu is het belangrijk om dit zo veel mogelijk te gaan oefenen”

Lindy van Druenen – Nistelrooij, gemeente Tilburg

Programma

Altijd maximaal maatwerk: het programma sluit aan bij jouw specifieke leerwensen en vragen. Daarom doen we vooraf een persoonlijke intake. Natuurlijk kent het programma wel wat vaste onderdelen, bijvoorbeeld:

 • raad en college: wat zijn de verschillen?
 • de 60-secondelijn: ieder advies in 60 seconden te lezen
 • de verschillende stappen die horen bij beleid maken
 • tips om integraal en overtuigend te argumenteren
 • praktische vuistregels voor eenvoudig taalgebruik.

Studiebelasting: minimaal 3 uur, geen bijzondere voorbereiding nodig. 

Heb jij iets anders in gedachten? Een maatwerkvraag, vraagt om een maatwerkoplossing! We denken graag met je mee! Bel gerust naar 024 – 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl

Resultaat

Na afloop van de training heb je… 

 • goed door hoe je een voorstel overtuigend maakt.
 • meer handvatten om to-the-point te schrijven.
 • beter in je vingers wat het bestuur van je verwacht.
 • helder hoe je voor je doelgroep schrijft.
 • een duidelijk raamwerk om een scherp voorstel te maken.

 

 

Investering
Je investering voor deze training is € 595,- per sessie. Dat is all-in, dus inclusief intake, koffie, thee, lunch, alle cursusmaterialen en een persoonlijk account. Geen verrassingen dus.
Hoe?

Volledig online of op locatie? The sky is the limit. Echt! Deze Individuele training komt in alle soorten en maten voor. Ontdek hieronder de opties. We adviseren je graag over wat het best bij jou past. Benieuwd naar onze visie op trainen? Kijk dan hier.

 • Borging
 • Online
 • Programma-uitbreiding
Teksten

E-learning: wie doet wat in de gemeente

Welke drie taken heeft de raad? En welke bevoegdheden heeft de raad om aan die t...

Teksten

E-learning: wie doet wat in de gemeente

Welke drie taken heeft de raad? En welke bevoegdheden heeft de raad om aan die taken te voldoen? Wat is het verschil tussen een motie van treurnis en een motie van wantrouwen? Het wettelijk kader van een gemeente is niet makkelijk. Toch is het erg belangrijk om te weten hoe de gemeentelijke vork in de steel zit. In deze e-learning krijg je deze kennis helder uitgelegd. Ook ga je aan de slag met uitdagende oefeningen.

Teksten

Formats

Een goed format is duidelijk en lezersgericht. Het zorgt voor een efficiënte, h...

Teksten

Formats

Een goed format is duidelijk en lezersgericht. Het zorgt voor een efficiënte, heldere, uniforme en gestructureerde werkwijze. Ook zorgt het ervoor dat je na de training niet snel terugvalt in oude patronen (wat het rendement van de training in gevaar brengt). Aanpakken dus! Wij herzien de oude formats of maken – in overleg met jou of de organisatie – een voorstel voor een compleet nieuw format.

Teksten

B1-tool

Je hebt in de training geleerd hoe je een tekst in B1-taalniveau kunt schrijven....

Teksten

B1-tool

Je hebt in de training geleerd hoe je een tekst in B1-taalniveau kunt schrijven. Toch kan het best lastig zijn om in te schatten of jouw tekst al aan dat taalniveau voldoet. Met onze B1-tool kun je jouw teksten analyseren en zien waar nog winst te behalen valt. Zo analyseert de tool op zinslengte, passief taalgebruik en moeilijke woorden. 

Teksten

E-coaching

Na de training ga je aan de slag met de geleerde vaardigheden. Wil je weten ho...

Teksten

E-coaching

Na de training ga je aan de slag met de geleerde vaardigheden. Wil je weten hoe dat gaat? Waar nog de meeste kansen liggen? Stuur een tekst op via onze leeromgeving en krijg persoonlijke feedback op jouw teksten. Dat kan zowel via de mail als in een online inloopuurtje. Werk je nu aan iets concreets waar tempo bij nodig is? Dan stemmen we het zo af dat je tijdig je stuk kunt verbeteren.

Teksten

Opfrissessies

Het is goed om met enige regelmaat met afstand eens te kijken: wat hebben wij in...

Teksten

Opfrissessies

Het is goed om met enige regelmaat met afstand eens te kijken: wat hebben wij in de afgelopen tijd geschreven en was dat van goede kwaliteit? Eens per jaar een opfristraining is daarvoor een uitstekend middel. Met een opfristraining blijft het onderwerp leven in de organisatie. Het is ook een signaal naar alle medewerkers dat dit onderwerp belangrijk blijft.

Teksten

Online sessies

Digitaal samenwerken en leren. Dat kan! We combineren sessies op locatie met onl...

Teksten

Online sessies

Digitaal samenwerken en leren. Dat kan! We combineren sessies op locatie met online sessies. Maar volledig online blijft ook mogelijk. Alles in goed overleg met jou. Een online sessie duurt korter, maximaal anderhalf tot twee uur. De ervaring leert ons dat een korte, interactieve sessie het grootste rendement heeft. Eventueel in combinatie met e-learning en e-Individuele training. Ook online blijf je dus veel oefenen en krijg je direct feedback.

Teksten

E-learning: beleidscirkel en 60-secondelijn

In deze e-learning krijg je handvatten voor het maken van beleid. We zoomen in o...

Teksten

E-learning: beleidscirkel en 60-secondelijn

In deze e-learning krijg je handvatten voor het maken van beleid. We zoomen in op de adviesfase. Hoe schrijf je je advies het beste op? En waarmee doe je het bestuur een plezier? In de e-learning vind je de basis voor een heldere adviestekst en de spelregels voor het schrijven van beslispunten.

Teksten

E-learning: argumenteren en onderbouwen

In deze e-learning pakken we de belangrijkste aspecten van goede argumenten erbi...

Teksten

E-learning: argumenteren en onderbouwen

In deze e-learning pakken we de belangrijkste aspecten van goede argumenten erbij en kijken ook naar de tekst onder de kernargumenten – de onderbouwing! Daarvoor gaan we aan de slag met argumentatiestructuren en analyseren we twee beroemde voorbeelden uit het strafrecht.

Teksten

E-learning: taalreparatie (gevorderen)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de moeilijkere spellingregels met uit...

Teksten

E-learning: taalreparatie (gevorderen)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de moeilijkere spellingregels met uitzonderingen. Samenstellingen, hoofdletters en accenten komen hier voorbij. Voor iedereen die de basis al onder knie heeft en op zoek is naar een grotere uitdaging! 

Teksten

E-learning: taalreparatie (basis)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingprobleme...

Teksten

E-learning: taalreparatie (basis)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingproblemen. Deze zijn onderverdeeld in vier blokken: werkwoorden, hen/hun, als/dan en betrekkelijke voornaamwoorden. Ieder blok is voorzien van uitleg. Een beetje theorie en dan wat oefeningen. Zo ben je in no-time weer op de hoogte van de huidige spellingregels.

Teksten

E-learning: taal

Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgeb...

Teksten

E-learning: taal

Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1. Het is natuurlijk aan jou of je er telkens voor kiest om die vuistregels tot in de extremen toe te passen, maar na deze e-learning heb je dat in ieder geval wel in de vingers!

Teksten

E-learning: totaalpakket

Wil je met verschillende onderwerpen oefenen? In je eigen tijd en tempo? Dan is ...

Teksten

E-learning: totaalpakket

Wil je met verschillende onderwerpen oefenen? In je eigen tijd en tempo? Dan is het e-learning totaalpakket wat voor jou. In dit pakket vind je een hele verzameling van onze e-learnings op communicatiegebied: van taal en opbouw, tot aan spelling en grammatica. Blijf jezelf ontwikkelen!

Teksten

Scenario’s bouwen en afwegen

Dagelijks beleid begint altijd met een probleem. Voordat je goed kunt adviseren ...

Teksten

Scenario’s bouwen en afwegen

Dagelijks beleid begint altijd met een probleem. Voordat je goed kunt adviseren is het belangrijk om alle mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Je doet daarbij gedegen onderzoek naar de verschillende oplossingen en overlegt met deskundigen, collega’s, bestuurders, externe partijen en burgers. Ook maak je de afweging tussen de verschillende oplossingsrichtingen. In deze module bieden we je handige toolkits om hiermee aan de slag te gaan!

Teksten

Voorbereiden van een bestuursadvies

Dagelijks beleid begint altijd met een probleem. Je wilt weten wat dat probleem ...

Teksten

Voorbereiden van een bestuursadvies

Dagelijks beleid begint altijd met een probleem. Je wilt weten wat dat probleem exact is en wat de oorzaken ervan zijn, voordat je goed kunt adviseren. Het is dus nodig je bestuursadvies grondig voor te bereiden. Daarvoor is een probleemanalyse nodig, een verkenning van de opgave en een stakeholderanalyse. In deze module bieden we je handige toolkits om hiermee aan de slag te gaan!

Teksten

Argumenten onderbouwen

Een argument staat of valt met de onderbouwing. Daarom gaan we aan de slag met a...

Teksten

Argumenten onderbouwen

Een argument staat of valt met de onderbouwing. Daarom gaan we aan de slag met argumentatiestructuren, want die structuren vertellen ja a) of je argument tot aan de bewijsvoering onderbouwd is en b) wat je allemaal op moet schrijven in die onderbouwing. We bekijken daarvoor onder andere twee beroemde voorbeelden uit het strafrecht. Leuk en interactief!

Teksten

Spelling en grammatica

D’s en t’s, iets met ‘t kofschip… Hoe zat het ook alweer? Tijd om het we...

Teksten

Spelling en grammatica

D’s en t’s, iets met ‘t kofschip… Hoe zat het ook alweer? Tijd om het weer een keer op te frissen! In deze module hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingproblemen. Een korte uitleg van de theorie, maar vooral veel oefenen en aan de slag! Zo ben je in no-time weer op de hoogte van de huidige spellingregels. En kun je weer met vertrouwen schrijven naar collega’s, klanten of inwoners!

Teksten

Gemeentewet

Het wettelijk kader van een gemeente is niet makkelijk. Toch is het erg belangri...

Teksten

Gemeentewet

Het wettelijk kader van een gemeente is niet makkelijk. Toch is het erg belangrijk om te weten hoe de gemeentelijke vork in de steel zit. In deze module krijgt iedereen deze kennis helder uitgelegd. Een ‘eye-opener’ krijgen we vaak te horen. Ook voor deelnemers die al twintig jaar bij een gemeente werken. Met twee spelborden maken we dit ook interactief en leuk!

Teksten

Taal

Wat voor tekst je ook schrijft, voor een deel bepaalt het taalgebruik hoe effect...

Teksten

Taal

Wat voor tekst je ook schrijft, voor een deel bepaalt het taalgebruik hoe effectief en efficiënt de tekst is. De zoektocht naar helder taalgebruik organiseren wij in alle tekstgenres, van interne e-mails tot juridische brieven en rapportages. In de kern gaat die zoektocht uit van de lezer: wanneer begrijpt die de tekst het best? Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1.

300+

klanten

20%
efficiëntieslag
tot 50% meer

klanttevredenheid

13.000+

cursisten