Raads- en collegevoorstellen schrijven

Ieder voorstel in 60 seconden te lezen en begrijpen!

Veel adviseurs hebben moeite met het schrijven van raads- en collegevoorstellen. Hoe kan dat nu to-the-point en overtuigend? Dat leren we de schrijvers. Zodat zij meer plezier krijgen in het schrijven en het bestuur zorgvuldig en efficiënt besluiten kan nemen.

Deze training kan ook als: individuele training

“Ze hebben verstand van de gemeentewereld. En een heldere visie met een gezonde dosis humor. Heel prettig en effectief.”

Ron van der Haring, gemeentesecretaris Noordwijkerhout

Programma

Altijd maximaal maatwerk: het programma sluit aan bij de behoefte van jouw organisatie, van de groep en zelfs zoveel mogelijk bij elk individu. Natuurlijk kent het programma wel wat vaste onderdelen, bijvoorbeeld:

 • raad en college: wat zijn de verschillen als je gaat schrijven?
 • de 60-secondelijn: ieder advies in 60 seconden te lezen
 • de verschillende stappen die horen bij beleid maken
 • tips om integraal en overtuigend te argumenteren
 • praktische vuistregels voor eenvoudig en helder taalgebruik.

 

Resultaat

Na afloop van de training… 

 • kan het bestuur adviezen in 60 seconden begrijpen en beoordelen.
 • heeft de deelnemer genoeg tips en ervaring om efficiënt een voorstel te maken.
 • weet de deelnemer hoe je integraal argumenteert.
 • heeft de deelnemer scherper op het netvlies wat het betekent om beleidsadviseur te zijn.
 • heeft de deelnemer meer handvatten voor helder taalgebruik.

Heb jij iets anders in gedachten? Een maatwerkvraag, vraagt om een maatwerkoplossing! We denken graag met je mee! Bel gerust naar 024 – 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl

Hoe?

Volledig online of op locatie? The sky is the limit. Echt! Deze training komt in alle soorten en maten voor. Ontdek hieronder de opties. We adviseren je graag over wat het best aansluit bij jouw plannen en organisatie. Benieuwd naar onze visie op trainen? Kijk dan hier.

 • Borging
 • Online
 • Draagvlak
 • Programma-uitbreiding
Teksten

E-learning: wie doet wat in de gemeente

Welke drie taken heeft de raad? En welke bevoegdheden heeft de raad om aan die t...

Teksten

E-learning: wie doet wat in de gemeente

Welke drie taken heeft de raad? En welke bevoegdheden heeft de raad om aan die taken te voldoen? Wat is het verschil tussen een motie van treurnis en een motie van wantrouwen? Het wettelijk kader van een gemeente is niet makkelijk. Toch is het erg belangrijk om te weten hoe de gemeentelijke vork in de steel zit. In deze e-learning krijg je deze kennis helder uitgelegd. Ook ga je aan de slag met uitdagende oefeningen.

Teksten

Implementatie-advies

Na de training zijn al je medewerkers helemaal up-to-date met de belangrijkste k...

Teksten

Implementatie-advies

Na de training zijn al je medewerkers helemaal up-to-date met de belangrijkste kennis en inzichten. Het is belangrijk om dat te borgen. Wij denken graag met je mee hoe je dat voor elkaar krijgt in jouw organisatie. En welke middelen en randvoorwaarden daarvoor nodig zijn. Ook geven we advies in hoe je draagvlak kunt creëren in de hele organisatie. Alle neuzen dezelfde kant op!

Teksten

Audit tekstkwaliteit

Na de training wil je de kwaliteit van je teksten blijven borgen. Een middel om ...

Teksten

Audit tekstkwaliteit

Na de training wil je de kwaliteit van je teksten blijven borgen. Een middel om te checken hoe het ervoor staat is een audit van de tekstkwaliteit. Wij analyseren een aantal teksten en beoordelen deze in het licht van de tips en adviezen uit de training. In een uitgebreide rapportage lees je de resultaten van deze audit terug, inclusief de adviezen die eruit voortvloeien.

Teksten

Formats

Een goed format is duidelijk en lezersgericht. Het zorgt voor een efficiënte, h...

Teksten

Formats

Een goed format is duidelijk en lezersgericht. Het zorgt voor een efficiënte, heldere, uniforme en gestructureerde werkwijze. Ook zorgt het ervoor dat je na de training niet snel terugvalt in oude patronen (wat het rendement van de training in gevaar brengt). Aanpakken dus! Wij herzien de oude formats of maken – in overleg met jou of de organisatie – een voorstel voor een compleet nieuw format.

Teksten

B1-tool

Je hebt in de training geleerd hoe je een tekst in B1-taalniveau kunt schrijven....

Teksten

B1-tool

Je hebt in de training geleerd hoe je een tekst in B1-taalniveau kunt schrijven. Toch kan het best lastig zijn om in te schatten of jouw tekst al aan dat taalniveau voldoet. Met onze B1-tool kun je jouw teksten analyseren en zien waar nog winst te behalen valt. Zo analyseert de tool op zinslengte, passief taalgebruik en moeilijke woorden. 

Teksten

E-coaching

Na de training ga je aan de slag met de geleerde vaardigheden. Wil je weten ho...

Teksten

E-coaching

Na de training ga je aan de slag met de geleerde vaardigheden. Wil je weten hoe dat gaat? Waar nog de meeste kansen liggen? Stuur een tekst op via onze leeromgeving en krijg persoonlijke feedback op jouw teksten. Dat kan zowel via de mail als in een online inloopuurtje. Werk je nu aan iets concreets waar tempo bij nodig is? Dan stemmen we het zo af dat je tijdig je stuk kunt verbeteren.

Teksten

Opfrissessies

Het is goed om met enige regelmaat met afstand eens te kijken: wat hebben wij in...

Teksten

Opfrissessies

Het is goed om met enige regelmaat met afstand eens te kijken: wat hebben wij in de afgelopen tijd geschreven en was dat van goede kwaliteit? Eens per jaar een opfristraining is daarvoor een uitstekend middel. Met een opfristraining blijft het onderwerp leven in de organisatie. Het is ook een signaal naar alle medewerkers dat dit onderwerp belangrijk blijft.

Teksten

Schrijfcoaches

Bij veel van onze klanten zijn schrijfcoaches een zeer succesvol element van de ...

Teksten

Schrijfcoaches

Bij veel van onze klanten zijn schrijfcoaches een zeer succesvol element van de projectborging. Zij doen dat op een goedkope en (grotendeels) zelfvoorzienende manier. De coaches zijn vraagbaak voor schrijfvragen en ondersteunen de getrainde collega’s met het schrijven van heldere brieven en mails. Daarnaast monitoren zij de tekstkwaliteit.

Teksten

Schrijfwijzer

De schrijfbijbel die elke organisatie nodig heeft. Een schrijfwijzer is voor med...

Teksten

Schrijfwijzer

De schrijfbijbel die elke organisatie nodig heeft. Een schrijfwijzer is voor medewerkers een houvast, een hulp bij het schrijven en een naslagwerk. Voor de organisatie is het een instrument om tot een uniforme en eenduidige manier van communiceren te komen. De inhoud van die schrijfwijzer bepalen we het liefst samen: wij doen een voorzet en jullie mogen schieten. Hebben jullie er al een? Dan checken wij graag of die toe is aan een update. We maken de schrijfwijzer nu ook als intranet-app!

Teksten

Kick-off

Een gezamenlijk startschot van de trainingen. Voor de hele organisatie. Een duid...

Teksten

Kick-off

Een gezamenlijk startschot van de trainingen. Voor de hele organisatie. Een duidelijk signaal vanuit de organisatie dat dit onderwerp leeft en dat het belangrijk is. En voor de deelnemers een luchtige en prettige manier om kennis te maken met het onderwerp en de trainer. Een interactieve sessie, waarin deelnemers uitgedaagd worden om eens kritisch te kijken naar de externe communicatie van de organisatie.

Teksten

Stoomsessie directie, MT, Raad of college

Tijdens deze interactieve sessie maken we het bestuur enthousiast over de werkwi...

Teksten

Stoomsessie directie, MT, Raad of college

Tijdens deze interactieve sessie maken we het bestuur enthousiast over de werkwijze van de training en (eventueel) de nieuwe manier van werken. We gaan niet oefenen, maar demonstreren de theorie wel met mooie voorbeelden en herschrijvingen. Op deze manier creëren we draagvlak bij de hele organisatie. Er is ruimte voor discussie en vragen. 

Teksten

Online sessies

Digitaal samenwerken en leren. Dat kan! We combineren sessies op locatie met onl...

Teksten

Online sessies

Digitaal samenwerken en leren. Dat kan! We combineren sessies op locatie met online sessies. Maar volledig online blijft ook mogelijk. Alles in goed overleg met jou. Een online sessie duurt korter, maximaal anderhalf tot twee uur. De ervaring leert ons dat een korte, interactieve sessie het grootste rendement heeft. Eventueel in combinatie met e-learning en e-Individuele training. Ook online blijf je dus veel oefenen en krijg je direct feedback.

Teksten

E-learning: beleidscirkel en 60-secondelijn

In deze e-learning krijg je handvatten voor het maken van beleid. We zoomen in o...

Teksten

E-learning: beleidscirkel en 60-secondelijn

In deze e-learning krijg je handvatten voor het maken van beleid. We zoomen in op de adviesfase. Hoe schrijf je je advies het beste op? En waarmee doe je het bestuur een plezier? In de e-learning vind je de basis voor een heldere adviestekst en de spelregels voor het schrijven van beslispunten.

Teksten

E-learning: argumenteren en onderbouwen

In deze e-learning pakken we de belangrijkste aspecten van goede argumenten erbi...

Teksten

E-learning: argumenteren en onderbouwen

In deze e-learning pakken we de belangrijkste aspecten van goede argumenten erbij en kijken ook naar de tekst onder de kernargumenten – de onderbouwing! Daarvoor gaan we aan de slag met argumentatiestructuren en analyseren we twee beroemde voorbeelden uit het strafrecht.

Teksten

E-learning: taalreparatie (gevorderen)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de moeilijkere spellingregels met uit...

Teksten

E-learning: taalreparatie (gevorderen)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de moeilijkere spellingregels met uitzonderingen. Samenstellingen, hoofdletters en accenten komen hier voorbij. Voor iedereen die de basis al onder knie heeft en op zoek is naar een grotere uitdaging! 

Teksten

E-learning: taalreparatie (basis)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingprobleme...

Teksten

E-learning: taalreparatie (basis)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingproblemen. Deze zijn onderverdeeld in vier blokken: werkwoorden, hen/hun, als/dan en betrekkelijke voornaamwoorden. Ieder blok is voorzien van uitleg. Een beetje theorie en dan wat oefeningen. Zo ben je in no-time weer op de hoogte van de huidige spellingregels.

Teksten

E-learning: taal

Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgeb...

Teksten

E-learning: taal

Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1. Het is natuurlijk aan jou of je er telkens voor kiest om die vuistregels tot in de extremen toe te passen, maar na deze e-learning heb je dat in ieder geval wel in de vingers!

Teksten

E-learning: totaalpakket

Wil je met verschillende onderwerpen oefenen? In je eigen tijd en tempo? Dan is ...

Teksten

E-learning: totaalpakket

Wil je met verschillende onderwerpen oefenen? In je eigen tijd en tempo? Dan is het e-learning totaalpakket wat voor jou. In dit pakket vind je een hele verzameling van onze e-learnings op communicatiegebied: van taal en opbouw, tot aan spelling en grammatica. Blijf jezelf ontwikkelen!

Teksten

Scenario’s bouwen en afwegen

Dagelijks beleid begint altijd met een probleem. Voordat je goed kunt adviseren ...

Teksten

Scenario’s bouwen en afwegen

Dagelijks beleid begint altijd met een probleem. Voordat je goed kunt adviseren is het belangrijk om alle mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Je doet daarbij gedegen onderzoek naar de verschillende oplossingen en overlegt met deskundigen, collega’s, bestuurders, externe partijen en burgers. Ook maak je de afweging tussen de verschillende oplossingsrichtingen. In deze module bieden we je handige toolkits om hiermee aan de slag te gaan!

Teksten

Voorbereiden van een bestuursadvies

Dagelijks beleid begint altijd met een probleem. Je wilt weten wat dat probleem ...

Teksten

Voorbereiden van een bestuursadvies

Dagelijks beleid begint altijd met een probleem. Je wilt weten wat dat probleem exact is en wat de oorzaken ervan zijn, voordat je goed kunt adviseren. Het is dus nodig je bestuursadvies grondig voor te bereiden. Daarvoor is een probleemanalyse nodig, een verkenning van de opgave en een stakeholderanalyse. In deze module bieden we je handige toolkits om hiermee aan de slag te gaan!

Teksten

Argumenten onderbouwen

Een argument staat of valt met de onderbouwing. Daarom gaan we aan de slag met a...

Teksten

Argumenten onderbouwen

Een argument staat of valt met de onderbouwing. Daarom gaan we aan de slag met argumentatiestructuren, want die structuren vertellen ja a) of je argument tot aan de bewijsvoering onderbouwd is en b) wat je allemaal op moet schrijven in die onderbouwing. We bekijken daarvoor onder andere twee beroemde voorbeelden uit het strafrecht. Leuk en interactief!

Teksten

Juridisch schrijven

Je wilt graag heldere en begrijpelijke teksten. Het liefst voor iedereen. Maar h...

Teksten

Juridisch schrijven

Je wilt graag heldere en begrijpelijke teksten. Het liefst voor iedereen. Maar het is ook belangrijk dat je teksten juridisch waterdicht zijn. Het kan lastig zijn de juiste balans te vinden. Maar het is echt mogelijk! Wij helpen je om beschikkingen, BOB’s of andere juridische documenten helder op papier te krijgen. Met alternatieven in B1-taalniveau, wel altijd juridisch correct.

Teksten

Spelling en grammatica

D’s en t’s, iets met ‘t kofschip… Hoe zat het ook alweer? Tijd om het we...

Teksten

Spelling en grammatica

D’s en t’s, iets met ‘t kofschip… Hoe zat het ook alweer? Tijd om het weer een keer op te frissen! In deze module hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingproblemen. Een korte uitleg van de theorie, maar vooral veel oefenen en aan de slag! Zo ben je in no-time weer op de hoogte van de huidige spellingregels. En kun je weer met vertrouwen schrijven naar collega’s, klanten of inwoners!

Teksten

Workshops

Een workshop is een vlotte, kortere vorm van trainen. We bieden een interessant ...

Teksten

Workshops

Een workshop is een vlotte, kortere vorm van trainen. We bieden een interessant pakket aan workshops aan, die goed te combineren zijn met deze training. Zie de opties daarvoor hier.

Teksten

Gemeentewet

Het wettelijk kader van een gemeente is niet makkelijk. Toch is het erg belangri...

Teksten

Gemeentewet

Het wettelijk kader van een gemeente is niet makkelijk. Toch is het erg belangrijk om te weten hoe de gemeentelijke vork in de steel zit. In deze module krijgt iedereen deze kennis helder uitgelegd. Een ‘eye-opener’ krijgen we vaak te horen. Ook voor deelnemers die al twintig jaar bij een gemeente werken. Met twee spelborden maken we dit ook interactief en leuk!

Teksten

Taal

Wat voor tekst je ook schrijft, voor een deel bepaalt het taalgebruik hoe effect...

Teksten

Taal

Wat voor tekst je ook schrijft, voor een deel bepaalt het taalgebruik hoe effectief en efficiënt de tekst is. De zoektocht naar helder taalgebruik organiseren wij in alle tekstgenres, van interne e-mails tot juridische brieven en rapportages. In de kern gaat die zoektocht uit van de lezer: wanneer begrijpt die de tekst het best? Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1.

300+
klanten
20%
efficiëntieslag
tot 50% meer

klanttevredenheid

13.000+
cursisten