Heldere en overtuigende rapporten schrijven
Ieder rapport in 60 seconden te lezen en begrijpen
Je wilt veel vertellen en het moet inhoudelijk allemaal kloppen. Maar hoe krijg je dat nu helder en overtuigend op papier? Kernachtig en goed onderbouwd. En in één minuut te lezen? In een Individuele training geven we jou de handvatten. En werken we alleen met jouw eigen teksten.
“Ik heb geleerd een heldere oplossing overtuigend op te schrijven. Pastoor heeft in mijn complexe en abstracte werkveld daar fantastische handvatten voor gegeven.”
Felix Sevenheck, senior portefeuillestrateeg Mitros Wonen
Programma
Altijd maximaal maatwerk: het programma sluit aan bij jouw specifieke leerwensen en vragen. Daarom doen we vooraf een persoonlijke intake. Natuurlijk kent het programma wel wat vaste onderdelen, bijvoorbeeld:
- wat verwacht de doelgroep van jou?
- de 60-secondelijn: ieder rapport in 60 seconden te lezen
- de verschillende stappen die horen bij beleid maken
- tips om integraal en overtuigend te argumenteren
- praktische vuistregels voor eenvoudig taalgebruik.
Studiebelasting: minimaal 3 uur, geen bijzondere voorbereiding nodig.
Heb jij iets anders in gedachten? Een maatwerkvraag, vraagt om een maatwerkoplossing! We denken graag met je mee! Bel gerust naar 024 – 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl
Resultaat
Na afloop van de training heb je…
- goed door hoe je een rapport overtuigend maakt.
- meer handvatten om to-the-point te schrijven.
- beter in je vingers wat je doelgroep van je verwacht.
- in beeld wat de do’s en don’ts zijn bij het schrijven van een rapport.
- meer vertrouwen in jouw schrijfkwaliteiten en een duidelijk raamwerk om een rapport te maken.
Investering
Je investering voor deze training is € 595,- per sessie. Dat is all-in, dus inclusief intake, koffie, thee, lunch, alle cursusmaterialen en een persoonlijk account. Geen verrassingen dus.
Hoe?
Volledig online of op locatie? The sky is the limit. Echt! Deze Individuele training komt in alle soorten en maten voor. Ontdek hieronder de opties. We adviseren je graag over wat het best bij jou past. Benieuwd naar onze visie op trainen? Kijk dan hier.
- Borging
- Online
- Programma-uitbreiding

Formats
Een goed format is duidelijk en lezersgericht. Het zorgt voor een efficiënte, heldere, uniforme en gestructureerde werkwijze. Ook zorgt het ervoor dat je na de training niet snel terugvalt in oude patronen (wat het rendement van de training in gevaar brengt). Aanpakken dus! Wij herzien de oude formats of maken – in overleg met jou of de organisatie – een voorstel voor een compleet nieuw format.

B1-tool
Je hebt in de training geleerd hoe je een tekst in B1-taalniveau kunt schrijven. Toch kan het best lastig zijn om in te schatten of jouw tekst al aan dat taalniveau voldoet. Met onze B1-tool kun je jouw teksten analyseren en zien waar nog winst te behalen valt. Zo analyseert de tool op zinslengte, passief taalgebruik en moeilijke woorden.

E-coaching
Na de training ga je aan de slag met de geleerde vaardigheden. Wil je weten hoe dat gaat? Waar nog de meeste kansen liggen? Stuur een tekst op via onze leeromgeving en krijg persoonlijke feedback op jouw teksten. Dat kan zowel via de mail als in een online inloopuurtje. Werk je nu aan iets concreets waar tempo bij nodig is? Dan stemmen we het zo af dat je tijdig je stuk kunt verbeteren.

Opfrissessies
Het is goed om met enige regelmaat met afstand eens te kijken: wat hebben wij in de afgelopen tijd geschreven en was dat van goede kwaliteit? Eens per jaar een opfristraining is daarvoor een uitstekend middel. Met een opfristraining blijft het onderwerp leven in de organisatie. Het is ook een signaal naar alle medewerkers dat dit onderwerp belangrijk blijft.


E-learning: beleidscirkel en 60-secondelijn
In deze e-learning krijg je handvatten voor het maken van beleid. We zoomen in op de adviesfase. Hoe schrijf je je advies het beste op? En waarmee doe je het bestuur een plezier? In de e-learning vind je de basis voor een heldere adviestekst en de spelregels voor het schrijven van beslispunten.


E-learning: argumenteren en onderbouwen
In deze e-learning pakken we de belangrijkste aspecten van goede argumenten erbij en kijken ook naar de tekst onder de kernargumenten – de onderbouwing! Daarvoor gaan we aan de slag met argumentatiestructuren en analyseren we twee beroemde voorbeelden uit het strafrecht.


E-learning: taalreparatie (gevorderen)
In deze e-learning hebben we aandacht voor de moeilijkere spellingregels met uitzonderingen. Samenstellingen, hoofdletters en accenten komen hier voorbij. Voor iedereen die de basis al onder knie heeft en op zoek is naar een grotere uitdaging!


E-learning: taalreparatie (basis)
In deze e-learning hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingproblemen. Deze zijn onderverdeeld in vier blokken: werkwoorden, hen/hun, als/dan en betrekkelijke voornaamwoorden. Ieder blok is voorzien van uitleg. Een beetje theorie en dan wat oefeningen. Zo ben je in no-time weer op de hoogte van de huidige spellingregels.

E-learning: taal
Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1. Het is natuurlijk aan jou of je er telkens voor kiest om die vuistregels tot in de extremen toe te passen, maar na deze e-learning heb je dat in ieder geval wel in de vingers!


E-learning: totaalpakket
Wil je met verschillende onderwerpen oefenen? In je eigen tijd en tempo? Dan is het e-learning totaalpakket wat voor jou. In dit pakket vind je een hele verzameling van onze e-learnings op communicatiegebied: van taal en opbouw, tot aan spelling en grammatica. Blijf jezelf ontwikkelen!


Scenario’s bouwen en afwegen
Dagelijks beleid begint altijd met een probleem. Voordat je goed kunt adviseren is het belangrijk om alle mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Je doet daarbij gedegen onderzoek naar de verschillende oplossingen en overlegt met deskundigen, collega’s, bestuurders, externe partijen en burgers. Ook maak je de afweging tussen de verschillende oplossingsrichtingen. In deze module bieden we je handige toolkits om hiermee aan de slag te gaan!


Argumenten onderbouwen
Een argument staat of valt met de onderbouwing. Daarom gaan we aan de slag met argumentatiestructuren, want die structuren vertellen ja a) of je argument tot aan de bewijsvoering onderbouwd is en b) wat je allemaal op moet schrijven in die onderbouwing. We bekijken daarvoor onder andere twee beroemde voorbeelden uit het strafrecht. Leuk en interactief!


Juridisch schrijven
Je wilt graag heldere en begrijpelijke teksten. Het liefst voor iedereen. Maar het is ook belangrijk dat je teksten juridisch waterdicht zijn. Het kan lastig zijn de juiste balans te vinden. Maar het is echt mogelijk! Wij helpen je om beschikkingen, BOB’s of andere juridische documenten helder op papier te krijgen. Met alternatieven in B1-taalniveau, wel altijd juridisch correct.

Spelling en grammatica
D’s en t’s, iets met ‘t kofschip… Hoe zat het ook alweer? Tijd om het weer een keer op te frissen! In deze module hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingproblemen. Een korte uitleg van de theorie, maar vooral veel oefenen en aan de slag! Zo ben je in no-time weer op de hoogte van de huidige spellingregels. En kun je weer met vertrouwen schrijven naar collega’s, klanten of inwoners!

Taal
Wat voor tekst je ook schrijft, voor een deel bepaalt het taalgebruik hoe effectief en efficiënt de tekst is. De zoektocht naar helder taalgebruik organiseren wij in alle tekstgenres, van interne e-mails tot juridische brieven en rapportages. In de kern gaat die zoektocht uit van de lezer: wanneer begrijpt die de tekst het best? Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1.
300+
klanten
efficiëntieslag
klanttevredenheid
13.000+
cursisten