Correct Nederlands schrijven

Foutloze teksten: een verzorgd visitekaartje voor de organisatie!

Worstelen meer collega’s met grammatica en spelling? Staan er regelmatig dt-fouten in jullie teksten? Dat oogt onverzorgd en onprofessioneel. Zonde! En vooral onnodig: met deze training schrijft iedereen in rap tempo met een correcte Nederlandse spelling. Zorg dat jouw collega’s overkomen als de professionals die ze zijn!

Deze training kan ook als: open training, individuele training

“Veel collega’s wilden de meest recente taalregels opfrissen, Engelse woorden en vaktaal juist schrijven en natuurlijk werkwoordspelling weer foutloos doen. Dit was super praktisch en hartstikke leuk! Aanrader!”

Programma

Altijd maximaal maatwerk: het programma sluit aan bij de behoefte van jouw organisatie, van de groep en zelfs zoveel mogelijk bij elk individu. Natuurlijk kent het programma wel wat vaste onderdelen, bijvoorbeeld:

 • analyse van en oefeningen met eigen teksten van de deelnemers
 • de werkwoorden: d’s en t’s, het voltooid deelwoord en Engelse leenwoorden
 • de betrekkelijke voornaamwoorden: die, dat en wat
 • veelgemaakte fouten in de Nederlandse taal: hen of hun? Als of dan?
 • voor gevorderden: samenstellingen en hoofdlettergebruik.

Heb jij iets anders in gedachten? Een maatwerkvraag, vraagt om een maatwerkoplossing! We denken graag met je mee! Bel gerust naar 024 – 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl

Resultaat

Na afloop van de training heeft iedere deelnemer…

 

 • de meest recente Nederlandse spellingregels paraat.
 • geleerd om de juiste spelling, grammatica, leestekens en taalconventies correct toe te passen. Ook in jullie branche-specifieke teksten.
 • de irritante eigenschap om anderen te verbeteren wanneer ze een taalfout maken.
 • meer zekerheid over zijn of haar eigen spelling gekregen.
 • een steentje om bij te dragen aan dat verzorgde en professionele visitekaartje van de organisatie.
Hoe?

Volledig online of op locatie? The sky is the limit. Echt! Deze training komt in alle soorten en maten voor. Ontdek hieronder de opties. We adviseren je graag over wat het best aansluit bij jouw plannen en organisatie. Benieuwd naar onze visie op trainen? Kijk dan hier.

 • Borging
 • Online
 • Draagvlak
 • Programma-uitbreiding
Teksten

Audit tekstkwaliteit

Na de training wil je de kwaliteit van je teksten blijven borgen. Een middel om ...

Teksten

Audit tekstkwaliteit

Na de training wil je de kwaliteit van je teksten blijven borgen. Een middel om te checken hoe het ervoor staat is een audit van de tekstkwaliteit. Wij analyseren een aantal teksten en beoordelen deze in het licht van de tips en adviezen uit de training. In een uitgebreide rapportage lees je de resultaten van deze audit terug, inclusief de adviezen die eruit voortvloeien.

Teksten

B1-tool

Je hebt in de training geleerd hoe je een tekst in B1-taalniveau kunt schrijven....

Teksten

B1-tool

Je hebt in de training geleerd hoe je een tekst in B1-taalniveau kunt schrijven. Toch kan het best lastig zijn om in te schatten of jouw tekst al aan dat taalniveau voldoet. Met onze B1-tool kun je jouw teksten analyseren en zien waar nog winst te behalen valt. Zo analyseert de tool op zinslengte, passief taalgebruik en moeilijke woorden. 

Teksten

E-coaching

Na de training ga je aan de slag met de geleerde vaardigheden. Wil je weten ho...

Teksten

E-coaching

Na de training ga je aan de slag met de geleerde vaardigheden. Wil je weten hoe dat gaat? Waar nog de meeste kansen liggen? Stuur een tekst op via onze leeromgeving en krijg persoonlijke feedback op jouw teksten. Dat kan zowel via de mail als in een online inloopuurtje. Werk je nu aan iets concreets waar tempo bij nodig is? Dan stemmen we het zo af dat je tijdig je stuk kunt verbeteren.

Teksten

Opfrissessies

Het is goed om met enige regelmaat met afstand eens te kijken: wat hebben wij in...

Teksten

Opfrissessies

Het is goed om met enige regelmaat met afstand eens te kijken: wat hebben wij in de afgelopen tijd geschreven en was dat van goede kwaliteit? Eens per jaar een opfristraining is daarvoor een uitstekend middel. Met een opfristraining blijft het onderwerp leven in de organisatie. Het is ook een signaal naar alle medewerkers dat dit onderwerp belangrijk blijft.

Teksten

Schrijfcoaches

Bij veel van onze klanten zijn schrijfcoaches een zeer succesvol element van de ...

Teksten

Schrijfcoaches

Bij veel van onze klanten zijn schrijfcoaches een zeer succesvol element van de projectborging. Zij doen dat op een goedkope en (grotendeels) zelfvoorzienende manier. De coaches zijn vraagbaak voor schrijfvragen en ondersteunen de getrainde collega’s met het schrijven van heldere brieven en mails. Daarnaast monitoren zij de tekstkwaliteit.

Teksten

Standaardbrieven

Gebruiken jullie standaardbrieven? Dan is de kans groot dat het er overbodig vee...

Teksten

Standaardbrieven

Gebruiken jullie standaardbrieven? Dan is de kans groot dat het er overbodig veel zijn én dat ze verouderd zijn. Blijven je collega’s met die brieven werken, dan vervallen ze na de training snel terug in oude patronen (wat het rendement van het project in gevaar brengt). Bovendien komen er dan nog steeds brieven uit de organisatie in de ‘oude’ stijl. Dat is niet uniform, niet handig en simpelweg niet wat je wilt. Aanpakken dus!

Teksten

Schrijfwijzer

De schrijfbijbel die elke organisatie nodig heeft. Een schrijfwijzer is voor med...

Teksten

Schrijfwijzer

De schrijfbijbel die elke organisatie nodig heeft. Een schrijfwijzer is voor medewerkers een houvast, een hulp bij het schrijven en een naslagwerk. Voor de organisatie is het een instrument om tot een uniforme en eenduidige manier van communiceren te komen. De inhoud van die schrijfwijzer bepalen we het liefst samen: wij doen een voorzet en jullie mogen schieten. Hebben jullie er al een? Dan checken wij graag of die toe is aan een update. We maken de schrijfwijzer nu ook als intranet-app!

Teksten

Kick-off

Een gezamenlijk startschot van de trainingen. Voor de hele organisatie. Een duid...

Teksten

Kick-off

Een gezamenlijk startschot van de trainingen. Voor de hele organisatie. Een duidelijk signaal vanuit de organisatie dat dit onderwerp leeft en dat het belangrijk is. En voor de deelnemers een luchtige en prettige manier om kennis te maken met het onderwerp en de trainer. Een interactieve sessie, waarin deelnemers uitgedaagd worden om eens kritisch te kijken naar de externe communicatie van de organisatie.

Teksten

E-learning: taalreparatie (gevorderen)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de moeilijkere spellingregels met uit...

Teksten

E-learning: taalreparatie (gevorderen)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de moeilijkere spellingregels met uitzonderingen. Samenstellingen, hoofdletters en accenten komen hier voorbij. Voor iedereen die de basis al onder knie heeft en op zoek is naar een grotere uitdaging! 

Teksten

E-learning: taalreparatie (basis)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingprobleme...

Teksten

E-learning: taalreparatie (basis)

In deze e-learning hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingproblemen. Deze zijn onderverdeeld in vier blokken: werkwoorden, hen/hun, als/dan en betrekkelijke voornaamwoorden. Ieder blok is voorzien van uitleg. Een beetje theorie en dan wat oefeningen. Zo ben je in no-time weer op de hoogte van de huidige spellingregels.

Teksten

E-learning: opbouw

Een goede opbouw van een brief of e-mail helpt je lezer om jou te begrijpen. In ...

Teksten

E-learning: opbouw

Een goede opbouw van een brief of e-mail helpt je lezer om jou te begrijpen. In de e-learning leer hoe je je een brief een goede opbouwt. Je loopt hiervoor drie onderdelen langs: inleiding, kern en slot. Vervolgens gaan we in op een aantal andere structuursignalen om de opbouw van je tekst te versterken.

Teksten

E-learning: taal

Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgeb...

Teksten

E-learning: taal

Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1. Het is natuurlijk aan jou of je er telkens voor kiest om die vuistregels tot in de extremen toe te passen, maar na deze e-learning heb je dat in ieder geval wel in de vingers!

Teksten

E-learning: totaalpakket

Wil je met verschillende onderwerpen oefenen? In je eigen tijd en tempo? Dan is ...

Teksten

E-learning: totaalpakket

Wil je met verschillende onderwerpen oefenen? In je eigen tijd en tempo? Dan is het e-learning totaalpakket wat voor jou. In dit pakket vind je een hele verzameling van onze e-learnings op communicatiegebied: van taal en opbouw, tot aan spelling en grammatica. Blijf jezelf ontwikkelen!

Teksten

Eindtoets

Je hebt flinks geoefend met de spellingregels tijdens een training, Individuele ...

Teksten

Eindtoets

Je hebt flinks geoefend met de spellingregels tijdens een training, Individuele training of e-learning. Tijd om te kijken hoe dat is gegaan! In de eindtoets komen alle onderdelen van spelling aan bod: d’s en t’s, betrekkelijke voornaamwoorden, hen/hun, als/dan. Krijg inzicht in jouw persoonlijke leerpunten en kansen. Maar vooral: ervaar hoeveel je al hebt geleerd!

Teksten

Workshops

Een workshop is een vlotte, kortere vorm van trainen. We bieden een interessant ...

Teksten

Workshops

Een workshop is een vlotte, kortere vorm van trainen. We bieden een interessant pakket aan workshops aan, die goed te combineren zijn met deze training. Zie de opties daarvoor hier.

Teksten

Taal

Wat voor tekst je ook schrijft, voor een deel bepaalt het taalgebruik hoe effect...

Teksten

Taal

Wat voor tekst je ook schrijft, voor een deel bepaalt het taalgebruik hoe effectief en efficiënt de tekst is. De zoektocht naar helder taalgebruik organiseren wij in alle tekstgenres, van interne e-mails tot juridische brieven en rapportages. In de kern gaat die zoektocht uit van de lezer: wanneer begrijpt die de tekst het best? Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1.

Teksten

Opbouw

Een goede opbouw van een brief of e-mail helpt je lezer om jou te begrijpen. Het...

Teksten

Opbouw

Een goede opbouw van een brief of e-mail helpt je lezer om jou te begrijpen. Het stuurt de lezer in de goede richting en zorgt ervoor dat iedere tekst op hoofdlijnen snel te begrijpen is. De basis van die opbouw is de driedeling inleiding, kern en slot. We lopen in deze module alle drie de onderdelen langs en oefenen daarmee. Vervolgens gaan we in op een aantal andere structuursignalen om de opbouw van je tekst te versterken.

300+

klanten

20%
efficiëntieslag
tot 50% meer

klanttevredenheid

13.000+

cursisten