Wijnjargon? Na het lezen van dit artikel schenk jij voortaan klare wijn

Het glas is leeg. Tijd voor een nieuwe ronde en een nieuwe fles. Eigenlijk vind je dat niet erg. Voor jou een uitgelezen mogelijkheid om weer met de wijntaal te spelen. “Geen probleem. Ik decanteer ‘m wel”, zeg je. Ehh… Wat???

 

De taal van wijn
Het wijnjargon gaat alle kanten op. Veel experts gebruiken dure woorden om de afdronk van wijn te omschrijven. Klinkt dit voor jou vaak als onzin in de oren? Dat is het niet! Psycholoog Ilja Croijmans heeft namelijk een programma ontwikkeld dat – op basis van beschrijvingen van wijnexperts – de kleur en de druivensoort van een wijn kan herkennen. Dat betekent dat wijnexperts behoorlijk consistent zijn in hun manier van beschrijven. Wijn is dus echt een taal waarmee je kan communiceren!

 

Wijnen, wijnen, wijnen…

Om je op weg te helpen verzamelden wij een aantal veelgebruikte wijntermen voor je. Zodat je goed beslagen ten ijs komt tijdens je volgende wijnproeverij!

                                                                                                                           

  • Chambreren: het op kamertemperatuur brengen van rode wijn.
  • Decanteren: het proces waarbij een fles in een (glazen) karaf wordt geschonken. Hierdoor ‘ademt’ de wijn. Dit betekent dat de smaak en geur beter vrijkomen. Sommige wijnen bevatten vaste delen: droesem. Als je langzaam decanteert, blijft deze in de karaf achter.
  • Dosage: een belangrijke term bij mousserende wijnen. Dit geeft de hoeveelheid suiker aan die in het laatste stadium van de productie van de wijn wordt toegevoegd aan de fles.
  • Flûte: het type glas dat je uit je kast haalt voor bubbles!
  • Kurk: niet letterlijk de kurk op de fles, maar een besmetting van de wijn door een bacterie. Hierdoor ruikt de wijn naar… kurk!
  • Vinificatie: het proces dat doorlopen wordt om tot een fles wijn te komen beginnende bij de druif.

 

Benieuwd naar nog meer wijntermen? Klik dan hier voor een overzicht van 101 wijntermen.

 

 

Wijnig geschikt

Voor buitenstaanders is al dat wijnjargon natuurlijk wijnig geschikt. Gebruik het dus vooral om met medewijnliefhebbers te communiceren. Niet om mee te pronken tijdens het kerstdiner ????. Wil je toch je wijnkennis delen tijdens de feestdagen? Leg die mooie termen dan uit en speel de sommelier!