Troonrede 2020: lange zinnen gebleven, woorden eenvoudiger

Troonrede 2020 B1-testNog steeds is het taalniveau van de troonrede moeilijk. Uit onze B1-tool blijkt dat hij, net als voorgaande jaren, op C1-niveau scoort. Geen verrassing misschien! En een vlotte babbel is natuurlijk niet wat je verwacht bij de troonrede. Toch liggen er een hoop kansen. Onze analyse in een notendop: de lange zinnen zijn gebleven. Het goede nieuws is wel dat de woordkeus eenvoudiger is geworden. Dat geeft hoop! Drie tips om volgend jaar op z’n minst B2 te halen:

1. Schrijf de kern vooraan de zin (‘De regering realiseert zich …’)

Begin een zin niet met de aanloop (Omdat… of Vanwege… of Naar aanleiding van…). Dat wordt namelijk altijd een lange zin. Begin liever met de kern van wat je wilt zeggen. Dus niet: ‘De regering realiseert zich hoe cruciaal in het publieke domein het vertrouwen is in het handelen van de overheid zelf.’ Maar: ‘Het is noodzakelijk dat er vertrouwen is in het handelen van de overheid.’

3. Schrijf concreet (niet ‘… in het vat’ en ‘kwestie van de lange adem’)

Beeldend en overdrachtelijk taalgebruik is erg inspirerend voor de wat vaardige taalgebruiker. En kan ook erg mooi zijn. Voor een groot deel van onze bevolking is het alleen onnodig ingewikkeld. Vermijden dus! Schrijf niet: ‘De uitwerking en uitvoering van beide akkoorden vraagt een lange adem.’ Maar: ‘Het uitwerken en uitvoeren van deze twee akkoorden heeft tijd nodig.’ En niet: ‘Voor komend jaar zitten er verschillende maatregelen in het vat.’ Maar: ‘We voeren het komende jaar verschillende maatregelen uit.’

3. Benoem de structuur

Gebruik signaalwoorden en basisuitspraken om verbanden tussen verschillende stukken tekst aan te geven. Bijvoorbeeld wanneer je een opsomming gebruikt. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Er zijn zeker drie groepen die het extra zwaar hebben gehad in deze crisis. Allereerst… Daarnaast… Tot slot… .’ Ga daarna inhoudelijk in op elke groep.

Een goede voorlezer of presentator brengt deze tekst natuurlijk ook met pauzes, handgebaren, mimiek en intonatie. Dat goed kunnen vraagt om veel oefenen. Wil jij presenteren zoals onze koning tijdens de troonrede? Dan is onze trainingen Krachtig Presenteren niets voor je denken we.