De Troonrede 2017: eindelijk begrijpelijk voor alle Nederlanders?

De Troonrede 2017: eindelijk begrijpelijk voor alle Nederlanders?

Een paar jaar geleden schreven we er al over en linkten we naar een item hierover van het Jeugdjournaal: wordt de Troonrede volgend jaar begrijpelijker? Rutte beloofde toen van wel. Wij haalden de Troonrede 2017 vandaag door onze TaalniveauTool ©. Conclusie: C1.

Leuk, C1, maar wat betekent dat? Nou: 60% van de Nederlandse beroepsbevolking begrijpt het niet. Geen verrassing misschien. De belangrijkste knelpunten die automatisch uit onze tool kwamen:

  • lange zinnen (duh)
  • veel abstracte woorden en begrippen
  • veel woorden die weinig voorkomen.

Heb je zelf een ‘troonrede’ te schrijven? We handelen niet in pensioenregels, de nieuwe Omgevingswet of het nieuwe huurrecht. Toch weten we er wel zoveel van dat we uitstekende sparringpartners zijn om de teksten over deze onderwerpen succesvol te maken: helder, juridisch correct en in samenwerking met de lezer.

Of heb je een tekst die je wil laten toetsen? We halen ‘m graag eens door onze TaalniveauTool ©. Gratis. Mail naar [email protected].

 

Wetenschappelijke noot: de percentages zijn allesbehalve sterk wetenschappelijk onderbouwd. Toch durven we de stelling aan dat een tekst in taalniveau C1 voor heel veel lezers erg moeilijk te begrijpen is.