Het einde van 2021 nadert. Voor sommigen is de jaarwisseling niets bijzonders, anderen zien het als een moment om te beginnen aan een nieuwe leefstijl. Maar heb je je ook wel eens voorgenomen om bepaalde taalfouten niet meer te maken? Hieronder staat er een aantal die vaak voorkomt. Na vandaag (vooruit dan, het mag nog tot en met 31 december) maak je deze fouten nooit meer!

Barbecue of Barbeque?

Waarschijnlijk duurt het nog een poosje voordat we dit woord nodig hebben. Toch kunnen we er niet vroeg genoeg bij zijn. De juiste spelling is barbecue, met een ‘c’. En niet met een ‘q’, zoals velen denken. Barbecue wordt vaak met een ‘q’ geschreven, omdat de laatste lettergreep net zo wordt uitgesproken als de letter ‘q’ in het Engels. Ook de vervoeging van het werkwoord barbecueën vormt nog wel eens een struikelblok. Met behulp van dit artikel fris je de regels voor het vervoegen van Engelse leenwoorden weer even op.

Ten alle tijden of te allen tijde?

De correcte vorm is ‘te allen tijde’. Dit is een oude, onveranderde naamvalsvorm met een vaste combinatie. Het gebruik van ‘ten’ of ‘ter’ is alleen juist als je het kan vervangen door ‘de’ of ‘het’. ‘Te allen tijde’ betekent ‘altijd’ of ‘op elk moment’. Het is formeel taalgebruik. Wij vinden dat je constructies als deze sowieso moet vermijden. Want ‘altijd’ of ‘op elk moment’ is toch veel makkelijker dan ‘te allen tijde’?

Teveel of te veel?

Beide vormen zijn juist. Maar er is wel een verschil in gebruik. Je schrijft ‘teveel’ als het om een zelfstandig naamwoord gaat. Dan kun je er ‘het’ of ‘een’ voorzetten. Bijvoorbeeld ‘een teveel aan goede voornemens.’ In alle andere gevallen gebruik je ‘te veel.’ Een ezelsbruggetje: Kun je in plaats van ‘te veel’ ook ‘te weinig’ gebruiken? Dan gebruik je een spatie. Ook schrijf je deze vorm als je ‘te’ kunt weglaten, zonder dat de zin grammaticaal verandert (‘Steek jij (te) veel vuurwerk af?’).

Ik besef me

Waarschijnlijk denk je dat dit klopt. Dit wordt per slot van rekening zo vaak gezegd, dat het niet eens meer raar klinkt. Toch klopt dit niet. ‘Beseffen’ draagt geen wederkerend werkwoord bij zich. Dit zijn werkwoorden die een wederkerend voornaamwoord hebben. Zoals ‘zich verdedigen’, ‘zich uiten’ en ‘zich realiseren’. ‘Irriteren’ is hetzelfde geval als ‘beseffen’. Waarschijnlijk verwarren we deze woorden vaak met ‘zich ergeren’ en ‘zich realiseren’. Snap je het nog?

Een schone taallei?

De Nederlandse taal is niet simpel. Dat beseffen we (ons ????). Staat een schone taallei op jouw lijstje van goede voornemens voor 2022? Schrijf je dan nu in voor onze open training Correct Nederlands schrijven. En maak een succes van jouw goede voornemens!