‘Een hele duidelijke tekst, die erg scanbaar is en ook nog eens vlot wegleest. Dat is toch eigenlijk vaak heel fijn.’
Je kan bovenstaande zin beter opschrijven. Kijk eens naar al die overbodige woorden. Je kan veel woorden weglaten.
‘Een duidelijke tekst, die scanbaar is en vlot wegleest. Dat is fijn.’
Leest prettiger, toch?
Elsschotproef
Schrijven is schrappen. De Vlaamse schrijver Willem Elsschot bedacht de Elsschotsproef: woorden blijven schrappen tot het moment dat de leesbaarheid wordt aangetast. Pas dan is een tekst volgens hem kort en bondig genoeg om te publiceren.
Lijdende vorm
Een valkuil voor veel schrijvers is het gebruik van de lijdende vorm. In zo’n zin staat niet degene die iets doet centraal, maar wat gedaan wordt. Bijvoorbeeld: ‘de woorden worden weggelaten.’ In deze zin weet je niet wie het doet. Dat maakt een tekst onpersoonlijker. ‘Ik laat de woorden weg’ is daarom een beter alternatief. En zie je wat er gebeurt? Het werkwoord ‘worden’ valt weg. Weer een woord geschrapt!
Hulpwerkwoorden
Van veel woorden vinden we het prettig om ze toe te voegen aan een tekst. Gewoon omdat het lekker klinkt. Of omdat we het ook doen wanneer we het uitspreken. Maar veel van deze woorden kun je schrappen. Kijk maar naar de volgende woorden. En kijk naar een eigen tekst. Je ziet dat je deze woorden vaak kunt schrappen.
Wel
Erg
Gewoon
Heel
Toch
Feitelijk
Dus
Maar
Uiteindelijk
Eigenlijk
Kortom
Maar hoe pas je dit toe? Ik ben van mening dat je in eerste instantie niet té veel over je tekst moet nadenken. Schrijf op wat in je op komt. Zonder na te denken. Ga er daarna nog eens “overheen”. Kijk welke woorden je kunt schrappen. En geloof me: dat zijn er veel. Je zult merken dat je tekst korter, bondiger en krachtiger wordt. Of check onze E-training Effectief communiceren.
Bronnen: https://www.schrijfvis.nl/schrappen/; https://www.creatiefschrijven.net/schrijven-is-schrappen/