De schrijf van vijf: schrijftips voor een gezond schrijfdieet!

Door de grote beschikbaarheid van informatie raken lezers tegenwoordig makkelijk overspoeld. Ga maar na: hoeveel berichten heb jij al gelezen over het Coronavirus? Met deze overvloed aan informatie valt een tekst minder makkelijk op. Zonde! In dit artikel geven we je vijf schrijftips voor een gezond schrijfdieet. Zo blijf jij toch opvallen met je (online) tekst!

  1. Ken je lezer

Houd het bij relevante informatie voor je lezers. Lezers haken snel af als een tekst te moeilijk geschreven is. En het is best makkelijk om een tekst te moeilijk te schrijven. Bij het schrijven van een tekst sla je namelijk soms denkstappen over. Begrijpelijk, want zelf weet je wat je bedoelt. Het helpt om goede kennis van je doelgroep te hebben. Schrijf je een nieuwsbrief voor je sportclub over de maatregelen rondom het Coronavirus? Je hoeft dan waarschijnlijk niet uit te leggen dat het virus zich al over de hele wereld verspreid heeft. Uitleg over het RNA-genoom en genetische sequentie kan je ook beter achterwege laten…

  1. Bepaal het niveau van je lezer

Oké, dus niet alles hoeft in je tekst te komen. Maar hoe bepaal je dan wat er wel in komt? Ga na welke denkstappen je zelf gezet hebt toen je meer over het onderwerp leerde. Hoeveel wist je zelf al en wat is nieuwe informatie? Probeer erachter te komen bij welke denkstap je lezer begint en bouw je tekst vanaf daar op. Beschrijf iedere denkstap en zorg dat de stappen klein zijn. Schrijf deze stappen in korte zinnen op. Gebruik geen onnodig moeilijke woorden.

  1. Kies je genre en perspectief

Het genre waarin je schrijft, bepaalt ook wat je lezer verwacht. Schrijf je een satire? Dan verwacht je lezer te lachen. Pas daar je toon op aan en gebruik jolige taal. Schrijf je een wetenschappelijk artikel over genetische sequentie? Dan is je taalgebruik veel formeler. Maar ook het perspectief is belangrijk: een feit kan – afhankelijk van de invalshoek – veel verschillende berichten opleveren. Een artikel met de kop “Genetische sequentie bij de geboorte” trekt een ander publiek dan “Genetische sequentie van het Coronavirus”. Meer leren over het gebruik van genres en perspectieven? Neem dan eens een kijkje van onze trainingen!

  1. Het oog wil ook wat

Natuurlijk zijn er tal van manieren om je tekst vorm te geven. Je kan je voorstellen dat een lap tekst niet erg prettig is om te lezen. Maar ook een tekst die uit meer plaatjes dan tekst bestaat is niet fijn. Kortom, het oog wil ook wat. Ongeacht de inhoud moet je tekst er ook een beetje leuk uitzien. En kopjes helpen de lezer om houvast te krijgen in een tekst. Je kan een relevant plaatje toevoegen voor wat extra uitleg. Zorg ook dat je je alinea’s niet te lang maakt en houd het bij één onderwerp per alinea, zo blijft je tekst overzichtelijk.

  1. Weet wat je leest!

Wil je nog wat meer in de huid van je lezer kruipen? Lees dan eens andere stukken die je lezer zou kunnen lezen. Hoe gaan andere schrijvers om met dit publiek? Van welke kennis gaan ze uit en waar besteden ze juist wat meer aandacht aan? Ook als je twijfelt over hoe groot de denkstappen kunnen zijn, kun je voor inspiratie in andere teksten kijken.