Heb jij ook zo lang uitgekeken naar de decembermaand? De maand van tradities die we in ere moeten houden. Nou ja, niet alle tradities natuurlijk. Sommige gebruiken kunnen anno 2017 echt niet meer. Daarom pleiten wij voor radicale aanpassingen.

Makkers staakt uw wild geraas
Stel, je loopt over de markt. Er ontstaat commotie tussen twee bezoekers, maar gelukkig is daar een agent die de situatie sust met de woorden “Makkers staakt uw wild geraas”. Belachelijk! En absoluut niet van deze tijd. Bovendien begrijpt geen kind meer waar dit Sinterklaasliedje over gaat. Zo zijn er meer, want wat is in vredesnaam een Kapoentje? Of een gard? En vraagt er nog wel eens iemand twee kaatsenballen in een net? Welnee! Wij staan voor begrijpelijke taal. Ook voor kinderen. Wij geven alvast een voorzetje met zomaar een stukje uit ‘Zie ginds komt de stoomboot’.

Oud  Nieuw
Zijn knecht staat te lachen Kijk, Piet staat te lachen 
en roept ons reeds toe Hij roept naar de kant:
Wie zoet is krijgt lekkers ‘Ik heb heel veel lekkers
Wie stout is de roe voor heel Nederland!’ 

Daarnaast past ‘pepernoot en speculaas’ perfect op de plek van ‘makkers staakt uw wild geraas’.

Niet alleen in Sinterklaasliedjes
Sinterklaasliedjes horen we maar een keer per jaar. Teksten met ouderwets taalgebruik zien we het hele jaar door. Wil je samen met jouw makkers de teksten in jouw organisatie ook eigentijds en begrijpelijk maken? Bel ons dan op 024-3244959 of mail naar info@pastoorbv.nl.