De NOS heeft sinds kort een nieuw soort nieuws. Een wekelijks journaal voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. In dit journaal bespreekt de NOS drie onderwerpen die in die week zijn langsgekomen. Ze staan er wat langer bij stil. Maar misschien nog wel het belangrijkste: ze proberen het een stuk begrijpelijker te maken! Duidelijke taal en een rustig spreektempo lijken hierbij de belangrijkste aanpassingen. Wij hebben natuurlijk eens een aflevering onder de loep genomen. Benieuwd wat wij ervan vinden?
Wat zegt de B1-check?
We schreven de aflevering uit en haalden de tekst door onze B1-tool. En wat blijkt? Onze B1-tool gaf aan dat het tekstniveau B2 was. En dat terwijl 95% van de bevolking B1 begrijpt. Voor B2 daalt dat naar 75%. Hier ligt dus nog een kans. Wat we zien is dat de zinslengte en het woordniveau begrijpelijk waren voor de meeste mensen. Toch hebben we een tip die naar voren komt uit onze B1-tool.
Tip: minder hulpwerkwoorden
De NOS gebruikt in het Nieuws van de Week af en toe hulpwerkwoorden waar die onnodig zijn. Hulpwerkwoorden zijn werkwoorden die niet zelfstandig zijn. Zonder een ander werkwoord zeggen hulpwerkwoorden niet veel. Voorbeelden van hulpwerkwoorden zijn worden, hoeven, kunnen, of zijn. Je maakt een zin veel simpeler als je het hulpwerkwoord eruit laat. Tijdens het NOS Nieuws van de Week zegt nieuwslezer Jeroen Tjepkema bijvoorbeeld: “Tribunes waar fans zitten die geweld gebruiken, moeten gesloten kunnen worden”. Deze zin is erg lang. Als je het hulpwerkwoord worden hier weghaalt klinkt de zin simpeler. Je krijgt dan “Sommige fans gebruiken geweld. Tribunes met gewelddadige fans moet een voetbalvereniging kunnen sluiten.”
Top: De VVV-methode
De NOS maakt goed gebruik van de VVV-methode. De drie V’s staan voor Vertellen, Vertellen en nog eens Vertellen. Een nieuwslezer vertelt eerst wat hij of zij gaat vertellen, bijvoorbeeld “In dit journaal hebben we het over geweld door voetbalfans in het stadion.” Dit is een aankondiging. Bij de tweede Vertellen vertelt de nieuwslezer de kernboodschap. Hier is dat “Bij voetbalwedstrijden in stadions gaat het de laatste tijd vaker mis door fans die zich niet aan de regels houden. Ze gebruiken geweld en zorgen voor overlast. Verschillende mensen zeggen dat het zo niet langer kan. Zij vinden dat er iets moet veranderen.” De uitleg gaat nog even door. Aan het einde van het journaal sluit de nieuwslezer af met samenvatten wat hij of zij zojuist verteld heeft. Kijk maar “In dit journaal ging het over voetbalfans die voor problemen zorgen bij wedstrijden. Er komen strengere regels om te zorgen dat dat niet meer gebeurt.” Op deze manier geef je de lezer drie manieren om de boodschap te begrijpen. Namelijk wanneer je vertelt wat je gaat vertellen, wanneer je de daadwerkelijke boodschap vertelt, en wanneer je vertelt wat je zojuist hebt verteld.
Goede start
Wij vinden het NOS Nieuws van de Week een mooi initiatief voor mensen die de Nederlandse taal nog niet zo goed beheersen. De NOS geeft zelf al aan dat deze video’s goede oefeningen zijn voor taalcursisten, die moeite hebben met een wat hoger taalniveau. We zien hier en daar nog wat kansen, zoals het verminderen van hulpwerkwoorden. Maar over het algemeen vinden we dit een goede start, met begrijpelijke taal!
Ook benieuwd naar onze B1-tool? Neem dan contact met ons op. We leggen je graag uit wat onze B1-tool kan en wat deze voor jouw organisatie kan betekenen.