Veel van onze trainingen gaan over heldere taal. Logisch, want een heldere boodschap zorgt voor beter begrip. Maar communicatie is veel meer dan wat je zegt of schrijft. Je lichaamstaal zegt namelijk ook veel. Dit komt bijzonder van pas als je een presentatie geeft.

Handig!

Lichaamstaal lezen doen we onbewust. In een fractie van een seconde analyseer jij de lichaamstaal van je communicatiepartner. ‘Vroeger’ moest je namelijk snel kunnen zien of iemand een vriend of juist een vijand was. Toont iemand zijn open handen? Dan houden ze geen wapens vast. Degene tegenover je is dan waarschijnlijk niet je vijand. Zijn de handen gesloten of verborgen? Dan is het nog niet zo zeker… Misschien dreigt er wel gevaar! Dit klinkt misschien basaal, maar op onbewust niveau heeft het wel degelijk impact.

Open houding

Je kunt hier bewust op inspelen. Het doet namelijk wat als je zelf een open houding aanneemt. Op die manier ziet de ander jou minder snel als bedreiging. Zet dit dus in op momenten dat het jou uitkomt. Bijvoorbeeld als je een presentatie geeft! Sta rechtop en laat je armen rustig langs je zij hangen. Beweeg je je armen? Doe dat dan in een naar buiten kerende beweging. En toon dus je open handen. Op deze manier voelt je communicatiepartner zich welkom. En luistert hij beter naar je boodschap.

Wil jij nog meer tips om je presentatievaardigheden verbeteren? Neem eens een kijkje bij onze open training.