Training voor raadsleden

Skip de onzin en lees snel wat voor jou als raadslid belangrijk is

Je ontvangt als raadslid stapels ‘stukken’: vaak lange teksten met veel informatie. Waar jij je weg maar in moet zien te vinden. Een uitgebreide historie lijkt handig. Maar moet je alles weten? Wat doet er voor jou op dat moment echt toe? Als je weet welke soort informatie je moet zoeken, zoek je gericht. En lees je veel sneller.

Wat leer je in module 1:

Een goede tekst vat je makkelijk samen. Kun je makkelijk scannen. Helaas zijn niet alle teksten goed die je te lezen krijgt. We laten je zien op welke onderdelen je verschillende tekstsoorten moet scannen om snel tot de kern te komen. Hoe lees je precies het dictum? Wat besluit je precies als je ‘ja’ zegt? En: waarom zou je dan ‘ja’ zeggen? Hoe vind je de argumenten snel? We laten zien waar ze staan. En we laten zien waar ze ontbreken. En nog niet causaal zijn. En of de alternatieven en de risico’s op de juiste manier zijn gewogen. Zodat jij als raadslid, als verantwoordelijke voor het besluit, echt een goede afweging kunt maken. Of de juiste vragen kunt stellen!

Wat leer je in module 2:

Wie doet wat in de gemeente? Welke bevoegdheid heb je als raad, heeft het college? En welke verantwoordelijkheid? Welke kaders moeten wij als raad stellen en waarop moeten we juist sturen en waarop niet? Hoe bewaken we de kaders? En verliezen we ons niet in details. Lastig, omdat degene die je vertegenwoordigt, de inwoner, wel op concrete zaken gericht is.

In deze module delen we op een hele praktische manier de theorie. We gebruiken daarvoor ook weer voorbeelden van raadsvoorstellen uit diverse gemeenten. Zo wordt de theorie vanaf het eerste moment concreet. Aan de hand van situaties in een raadsvoorstel ontleden we bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Onze jarenlange ervaring, ook aan de kant van de schrijvende adviseurs, geeft je een praktische en leuke doorkijk.

Het resultaat

Na de workshops heb je op een snelle praktische manier inzicht gekregen in:

  • hoe je snel de krenten uit de pap haalt van alle stukken die je voor je raadswerk moet doorworstelen
  • wie welke bevoegdheid en verantwoordelijkheid heeft in het bestuurlijke proces.

Heb je vragen of wil je je aanmelden?

Bel ons op 024 324 49 59, mail naar [email protected] of start een chatgesprek.

Training voor raadsleden
Soort training Workshop voor raadsleden
Doel Je raadswerk efficiënter leren uitvoeren
Wanneer De dinsdagen 3 april, 1 mei, 5 juni en 3 juli of op afspraak met voldoende deelnemers
Duur 2 uur per workshop