Schriftelijk rapporteren

Hoe schrijf je leesbare beleidsplannen?
 
Een beleidsnota is vaak een optelsom van veel belangen. Juist daarom is het van belang dat je teksten een helder, overzichtelijk en objectief beeld geven van de situatie. Tijdens de training schriftelijk rapporteren leer je hoe je een effectief en overzichtelijk rapport schrijft. Kernachtig en goed onderbouwd. En in één minuut te lezen!

Voor wie?

Adviseren maakt deel uit van jouw werkzaamheden. Je schrijft adviesstukken, onderzoeksrapporten, memo’s, startnotities of omvangrijke beleidsteksten. Je bent bijvoorbeeld beleidsmedewerker of adviseur. Wil je beter leren adviseren? Omdat je deskundig bent in je vak en je toegevoegde waarde wilt vergroten? Dan is deze training geschikt voor jou!

Programma

We sluiten altijd aan bij de behoefte en het niveau van de groep. Onze trainingen zijn maximaal maatwerk. En daarom besteden we in de training schriftelijk rapporteren aandacht aan het ontleden van jouw eigen teksten. We zoeken naar argumenten, conclusies en adviezen. En zoeken daarna naar manieren om de tekst zo effectief mogelijk weer op te bouwen.
 
Het trainingsprogramma bestaat onder andere uit…

 • de beleidscyclus als basis: elke fase zijn eigen tekst
 • de ideale structuur van een rapport: piramidaal rapporteren
 • opbouw op alle niveaus: overzichtelijk, lezersgericht, structuursignalen
 • integraal adviseren: praktische handvatten om je advies helder en overtuigend over te brengen
 • vuistregels van taal: helder en eigentijds taalgebruik helder, actief en wel of niet B1 taalniveau?
 • leren onderbouwen: de relatie tussen krachtige standpunten, argumenten en de feiten waarop je het baseert.

Heb jij iets anders in gedachten? Een maatwerkvraag, vraagt om een maatwerkoplossing!

Resultaat

Na afloop van deze training…

 • schrijf je een overzichtelijk en effectief rapport. Waarmee je een essentiële bijdrage kunt leveren aan een initiatief!
 • kun je helder formuleren; je raakt niet langer verstrikt in lange zinnen en wollig taalgebruik
 • kun je hoofd- en bijzaken goed onderscheiden. Door de lezersvragen scherp te hebben.
 • herken en vermijd je irrelevante informatie en oneigenlijke argumenten
 • zijn jouw beleidsnotities in zestig seconden te lezen!

Werkwijze

Een maatwerk training. Interactief, persoonlijk en met plezier. Geen droge instructie, maar intensief samen sparren. Jouw eigen beleidsteksten vormen de basis voor de training. Daarnaast krijgt iedere deelnemer toegang tot de online-leeromgeving MijnPastoor.
 
Deze training geven we graag incompany, bij ons op kantoor of op locatie. Maar ook in de vorm van een open training of als individuele coaching. Weten wat de mogelijkheden en eerstvolgende data zijn? Bel ons direct op 024 324 49 59 of mail naar [email protected].
 

Testimonials

Emely Bergrath

“Ik heb veel waardering voor hun expertise en hun frisse blik op onze communicatie. En ze krijgen ons allemaal enthousiast.”
– Bas van der Holst, financieel directeur gemeente Voorst

“Pastoor heeft onze adviezen onderscheidend in de markt gemaakt. En weten te houden.”
– Peter van Geffen, director Stec Groep

“Ik heb de training van Pastoor bv als erg prettig ervaren! Bij Woonpunt waren we toe aan een nieuw klantvolgsysteem en opheldering in spelling en grammatica. Pastoor bv heeft aan allebei deze vragen gewerkt.

Schrijfformat en spelling en grammatica
In nauw overleg met onze organisatie maakte Pastoor bv een schrijfformat voor ons nieuwe systeem. Met dit format kan onze klantenservice de informatie die binnenkomt beter structureren. Voor de behandelaar van een klantvraag werkt dit overzichtelijk. Daarnaast ben ik erg tevreden over hoe Pastoor bv aandacht schonk aan spelling en grammatica. Wij hebben hier een hoop van opgestoken. Vooral de Engelse werkwoorden en het verschil tussen die, dat en wat is voor ons nu een stuk duidelijker.

Luchtig, leuk en leerzaam

Ik vind het vooral goed dat Thijs de training luchtig hield. Met onder andere een quiz wist hij de taaie stof leuk over te brengen. Daarnaast had hij snel in de gaten hoe de dynamiek was in de groep. Toen de groep zelf opeens koffie ging halen, wist hij hier op een grappige en goede manier mee om te gaan. Tot slot zijn we ook blij met de spiekbriefjes die we hebben gekregen: een bureaustandaard met het nieuwe format en een overzicht met de besproken spelling- en grammaticaregels.

Op maat en dynamisch
Het is erg prettig dat Pastoor bv de trainingen op maat maakt en naar de dynamiek in de groep kijkt. Ze pakken niet zomaar een training uit een rek. Ik kan Pastoor bv zeker aanbevelen en geef de training een 8!”
– Emely Bergrath, afdelingshoofd klantenservice Woonpunt Maastricht