Helder en integraal adviseren aan het bestuur

Van pril initiatief naar krachtig advies!

De invoering van de omgevingswet, veranderingen in het sociaal domein en de energietransitie voor elkaar krijgen. Zomaar wat voorbeelden van grote transformaties waar iedere gemeente mee te maken heeft. Geen eenvoudige opgaves. Ga er maar aanstaan! Hoe pak je zulke uitdagingen aan? En hoe zorg je ervoor dat je concrete stappen zet zonder te verdwalen in de complexiteit van deze lastige vraagstukken?

“Zelden met zoveel plezier geleerd!”

Stijn Arts, gemeente Utrecht

Programma

Deze unieke training is speciaal bedoeld voor beleidsadviseurs en iedereen die met het beleidsproces te maken heeft. Je leert de opgaves waaraan je werkt op een gestructureerde en integrale manier aan te pakken. Een advies wordt namelijk pas echt inhoudelijk sterk, goed onderbouwd en helder geschreven als je alle voorbereidende stappen op de juiste manier zet.   

Het programma bestaat uit 4 modules, verdeeld over 8 dagdelen. Ben je op zoek naar een uitgebreidere of afgeslankte vorm? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Op het menu staat onder andere: 

Module 1: de rol van de adviseur 

 • een speelse en inhoudelijke kennismaking met de taken en de bevoegdheden van raad en college  
 • reflectie op de rol van de adviseur binnen een (veranderende) organisatie 

Module 2: de voorbereiding van een advies 

 • leren werken met de beleidscirkel als houvast voor processtappen
 • samen met collega’s opgaves verkennen en stakeholderanalyses uitvoeren 

  Module 3: scenario’s bouwen 

  • abstracte vraagstukken concretiseren tot uitvoerbare en evalueerbare doelstellingen 
  • verschillende scenario’s bouwen en deze tegen elkaar afwegen 

  Module 4: heldere en integrale adviezen

  • duidelijke beslispunten formuleren en deze onderbouwen met krachtige argumenten 
  • heldere adviezen leren schrijven die in 60 seconden te lezen zijn 
  Resultaat

  Na afloop van de training… 

   • heeft de organisatie de juiste tools in huis om opgaven integraal, effectief en efficiënt tot mooie uitkomsten te brengen waar veel draagvlak voor is; 
   • is iedere beleidsadviseur in staat de verschillende fases van de beleidscirkel gestructureerd te doorlopen; 
   • en is zich ervan bewust dat dit van cruciaal belang is om blinde vlekken, tunnelvisie en weerstand te voorkomen; 
   • kan iedere deelnemer een advies op een overtuigende manier onderbouwen met krachtige argumenten; 
   • en als kers op de taart: kan het bestuur deze adviezen in 60 seconden begrijpen en beoordelen. 

  Heb jij iets anders in gedachten? Een maatwerkvraag vraagt om een maatwerkoplossing! We denken graag met je mee! Bel gerust naar 024 – 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl.

   

  Hoe?

  Volledig online of op locatie? The sky is the limit. Echt! Deze training komt in alle soorten en maten voor. Ontdek hieronder de opties. We adviseren je graag over wat het best aansluit bij jouw plannen en organisatie. Benieuwd naar onze visie op trainen? Kijk dan hier.

  • Borging
  • Online
  • Draagvlak
  • Programma-uitbreiding
  Teksten

  E-learning: wie doet wat in de gemeente

  Welke drie taken heeft de raad? En welke bevoegdheden heeft de raad om aan die t...

  Teksten

  E-learning: wie doet wat in de gemeente

  Welke drie taken heeft de raad? En welke bevoegdheden heeft de raad om aan die taken te voldoen? Wat is het verschil tussen een motie van treurnis en een motie van wantrouwen? Het wettelijk kader van een gemeente is niet makkelijk. Toch is het erg belangrijk om te weten hoe de gemeentelijke vork in de steel zit. In deze e-learning krijg je deze kennis helder uitgelegd. Ook ga je aan de slag met uitdagende oefeningen.

  Teksten

  Extra coachsessie

  In de open training heb je gezien wat er allemaal kan. Wil je na de training ver...

  Teksten

  Extra coachsessie

  In de open training heb je gezien wat er allemaal kan. Wil je na de training verder oefenen met een specifiek onderdeel? Meer aandacht voor jouw persoonlijke leervragen- en wensen? Of gewoon meer oefenen en tips en feedback krijgen? Dan is een Individuele training misschien wat voor jou! Een coachsessie maken we altijd op maat. Om alvast een idee te krijgen van wat mogelijk is, neem gerust eens een kijkje bij ons aanbod.

  Teksten

  Implementatie-advies

  Na de training zijn al je medewerkers helemaal up-to-date met de belangrijkste k...

  Teksten

  Implementatie-advies

  Na de training zijn al je medewerkers helemaal up-to-date met de belangrijkste kennis en inzichten. Het is belangrijk om dat te borgen. Wij denken graag met je mee hoe je dat voor elkaar krijgt in jouw organisatie. En welke middelen en randvoorwaarden daarvoor nodig zijn. Ook geven we advies in hoe je draagvlak kunt creëren in de hele organisatie. Alle neuzen dezelfde kant op!

  Teksten

  Audit tekstkwaliteit

  Na de training wil je de kwaliteit van je teksten blijven borgen. Een middel om ...

  Teksten

  Audit tekstkwaliteit

  Na de training wil je de kwaliteit van je teksten blijven borgen. Een middel om te checken hoe het ervoor staat is een audit van de tekstkwaliteit. Wij analyseren een aantal teksten en beoordelen deze in het licht van de tips en adviezen uit de training. In een uitgebreide rapportage lees je de resultaten van deze audit terug, inclusief de adviezen die eruit voortvloeien.

  Teksten

  Formats

  Een goed format is duidelijk en lezersgericht. Het zorgt voor een efficiënte, h...

  Teksten

  Formats

  Een goed format is duidelijk en lezersgericht. Het zorgt voor een efficiënte, heldere, uniforme en gestructureerde werkwijze. Ook zorgt het ervoor dat je na de training niet snel terugvalt in oude patronen (wat het rendement van de training in gevaar brengt). Aanpakken dus! Wij herzien de oude formats of maken – in overleg met jou of de organisatie – een voorstel voor een compleet nieuw format.

  Teksten

  B1-tool

  Je hebt in de training geleerd hoe je een tekst in B1-taalniveau kunt schrijven....

  Teksten

  B1-tool

  Je hebt in de training geleerd hoe je een tekst in B1-taalniveau kunt schrijven. Toch kan het best lastig zijn om in te schatten of jouw tekst al aan dat taalniveau voldoet. Met onze B1-tool kun je jouw teksten analyseren en zien waar nog winst te behalen valt. Zo analyseert de tool op zinslengte, passief taalgebruik en moeilijke woorden. 

  Teksten

  E-coaching

  Na de training ga je aan de slag met de geleerde vaardigheden. Wil je weten ho...

  Teksten

  E-coaching

  Na de training ga je aan de slag met de geleerde vaardigheden. Wil je weten hoe dat gaat? Waar nog de meeste kansen liggen? Stuur een tekst op via onze leeromgeving en krijg persoonlijke feedback op jouw teksten. Dat kan zowel via de mail als in een online inloopuurtje. Werk je nu aan iets concreets waar tempo bij nodig is? Dan stemmen we het zo af dat je tijdig je stuk kunt verbeteren.

  Teksten

  Opfrissessies

  Het is goed om met enige regelmaat met afstand eens te kijken: wat hebben wij in...

  Teksten

  Opfrissessies

  Het is goed om met enige regelmaat met afstand eens te kijken: wat hebben wij in de afgelopen tijd geschreven en was dat van goede kwaliteit? Eens per jaar een opfristraining is daarvoor een uitstekend middel. Met een opfristraining blijft het onderwerp leven in de organisatie. Het is ook een signaal naar alle medewerkers dat dit onderwerp belangrijk blijft.

  Teksten

  Schrijfcoaches

  Bij veel van onze klanten zijn schrijfcoaches een zeer succesvol element van de ...

  Teksten

  Schrijfcoaches

  Bij veel van onze klanten zijn schrijfcoaches een zeer succesvol element van de projectborging. Zij doen dat op een goedkope en (grotendeels) zelfvoorzienende manier. De coaches zijn vraagbaak voor schrijfvragen en ondersteunen de getrainde collega’s met het schrijven van heldere brieven en mails. Daarnaast monitoren zij de tekstkwaliteit.

  Teksten

  Schrijfwijzer

  De schrijfbijbel die elke organisatie nodig heeft. Een schrijfwijzer is voor med...

  Teksten

  Schrijfwijzer

  De schrijfbijbel die elke organisatie nodig heeft. Een schrijfwijzer is voor medewerkers een houvast, een hulp bij het schrijven en een naslagwerk. Voor de organisatie is het een instrument om tot een uniforme en eenduidige manier van communiceren te komen. De inhoud van die schrijfwijzer bepalen we het liefst samen: wij doen een voorzet en jullie mogen schieten. Hebben jullie er al een? Dan checken wij graag of die toe is aan een update. We maken de schrijfwijzer nu ook als intranet-app!

  Teksten

  Kick-off

  Een gezamenlijk startschot van de trainingen. Voor de hele organisatie. Een duid...

  Teksten

  Kick-off

  Een gezamenlijk startschot van de trainingen. Voor de hele organisatie. Een duidelijk signaal vanuit de organisatie dat dit onderwerp leeft en dat het belangrijk is. En voor de deelnemers een luchtige en prettige manier om kennis te maken met het onderwerp en de trainer. Een interactieve sessie, waarin deelnemers uitgedaagd worden om eens kritisch te kijken naar de externe communicatie van de organisatie.

  Teksten

  Stoomsessie directie, MT, Raad of college

  Tijdens deze interactieve sessie maken we het bestuur enthousiast over de werkwi...

  Teksten

  Stoomsessie directie, MT, Raad of college

  Tijdens deze interactieve sessie maken we het bestuur enthousiast over de werkwijze van de training en (eventueel) de nieuwe manier van werken. We gaan niet oefenen, maar demonstreren de theorie wel met mooie voorbeelden en herschrijvingen. Op deze manier creëren we draagvlak bij de hele organisatie. Er is ruimte voor discussie en vragen. 

  Teksten

  Online sessies

  Digitaal samenwerken en leren. Dat kan! We combineren sessies op locatie met onl...

  Teksten

  Online sessies

  Digitaal samenwerken en leren. Dat kan! We combineren sessies op locatie met online sessies. Maar volledig online blijft ook mogelijk. Alles in goed overleg met jou. Een online sessie duurt korter, maximaal anderhalf tot twee uur. De ervaring leert ons dat een korte, interactieve sessie het grootste rendement heeft. Eventueel in combinatie met e-learning en e-Individuele training. Ook online blijf je dus veel oefenen en krijg je direct feedback.

  Teksten

  E-learning: beleidscirkel en 60-secondelijn

  In deze e-learning krijg je handvatten voor het maken van beleid. We zoomen in o...

  Teksten

  E-learning: beleidscirkel en 60-secondelijn

  In deze e-learning krijg je handvatten voor het maken van beleid. We zoomen in op de adviesfase. Hoe schrijf je je advies het beste op? En waarmee doe je het bestuur een plezier? In de e-learning vind je de basis voor een heldere adviestekst en de spelregels voor het schrijven van beslispunten.

  Teksten

  E-learning: argumenteren en onderbouwen

  In deze e-learning pakken we de belangrijkste aspecten van goede argumenten erbi...

  Teksten

  E-learning: argumenteren en onderbouwen

  In deze e-learning pakken we de belangrijkste aspecten van goede argumenten erbij en kijken ook naar de tekst onder de kernargumenten – de onderbouwing! Daarvoor gaan we aan de slag met argumentatiestructuren en analyseren we twee beroemde voorbeelden uit het strafrecht.

  Teksten

  E-learning: taalreparatie (gevorderen)

  In deze e-learning hebben we aandacht voor de moeilijkere spellingregels met uit...

  Teksten

  E-learning: taalreparatie (gevorderen)

  In deze e-learning hebben we aandacht voor de moeilijkere spellingregels met uitzonderingen. Samenstellingen, hoofdletters en accenten komen hier voorbij. Voor iedereen die de basis al onder knie heeft en op zoek is naar een grotere uitdaging! 

  Teksten

  E-learning: taalreparatie (basis)

  In deze e-learning hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingprobleme...

  Teksten

  E-learning: taalreparatie (basis)

  In deze e-learning hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingproblemen. Deze zijn onderverdeeld in vier blokken: werkwoorden, hen/hun, als/dan en betrekkelijke voornaamwoorden. Ieder blok is voorzien van uitleg. Een beetje theorie en dan wat oefeningen. Zo ben je in no-time weer op de hoogte van de huidige spellingregels.

  Teksten

  E-learning: taal

  Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgeb...

  Teksten

  E-learning: taal

  Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1. Het is natuurlijk aan jou of je er telkens voor kiest om die vuistregels tot in de extremen toe te passen, maar na deze e-learning heb je dat in ieder geval wel in de vingers!

  Teksten

  E-learning: totaalpakket

  Wil je met verschillende onderwerpen oefenen? In je eigen tijd en tempo? Dan is ...

  Teksten

  E-learning: totaalpakket

  Wil je met verschillende onderwerpen oefenen? In je eigen tijd en tempo? Dan is het e-learning totaalpakket wat voor jou. In dit pakket vind je een hele verzameling van onze e-learnings op communicatiegebied: van taal en opbouw, tot aan spelling en grammatica. Blijf jezelf ontwikkelen!

  Teksten

  Juridisch schrijven

  Je wilt graag heldere en begrijpelijke teksten. Het liefst voor iedereen. Maar h...

  Teksten

  Juridisch schrijven

  Je wilt graag heldere en begrijpelijke teksten. Het liefst voor iedereen. Maar het is ook belangrijk dat je teksten juridisch waterdicht zijn. Het kan lastig zijn de juiste balans te vinden. Maar het is echt mogelijk! Wij helpen je om beschikkingen, BOB’s of andere juridische documenten helder op papier te krijgen. Met alternatieven in B1-taalniveau, wel altijd juridisch correct.

  Teksten

  Spelling en grammatica

  D’s en t’s, iets met ‘t kofschip… Hoe zat het ook alweer? Tijd om het we...

  Teksten

  Spelling en grammatica

  D’s en t’s, iets met ‘t kofschip… Hoe zat het ook alweer? Tijd om het weer een keer op te frissen! In deze module hebben we aandacht voor de meest voorkomende spellingproblemen. Een korte uitleg van de theorie, maar vooral veel oefenen en aan de slag! Zo ben je in no-time weer op de hoogte van de huidige spellingregels. En kun je weer met vertrouwen schrijven naar collega’s, klanten of inwoners!

  Teksten

  Workshops

  Een workshop is een vlotte, kortere vorm van trainen. We bieden een interessant ...

  Teksten

  Workshops

  Een workshop is een vlotte, kortere vorm van trainen. We bieden een interessant pakket aan workshops aan, die goed te combineren zijn met deze training. Zie de opties daarvoor hier.

  Teksten

  Taal

  Wat voor tekst je ook schrijft, voor een deel bepaalt het taalgebruik hoe effect...

  Teksten

  Taal

  Wat voor tekst je ook schrijft, voor een deel bepaalt het taalgebruik hoe effectief en efficiënt de tekst is. De zoektocht naar helder taalgebruik organiseren wij in alle tekstgenres, van interne e-mails tot juridische brieven en rapportages. In de kern gaat die zoektocht uit van de lezer: wanneer begrijpt die de tekst het best? Onze vijf vuistregels helpen om elke tekst voor iedereen in begrijpelijk taalgebruik te schrijven – of anders gezegd, op taalniveau B1.

  300+

  klanten

  20%
  efficiëntieslag
  tot 50% meer

  klanttevredenheid

  13.000+

  cursisten