Wij vinden het geweldig om mensen op B1-niveau te leren schrijven. We zien dan namelijk dat teksten veel begrijpelijker worden. En daar hebben ontzettend veel inwoners, huurder of deelnemers van pensioenfondsen profijt van. Maar daarmee bereik je nog lang niet iedereen. Veel mensen begrijpen ook een perfecte B1-brief namelijk niet. Daarom blijven we altijd zoeken naar nieuwe mogelijkheden. De techniek helpt ons daarbij. Zoals onze B-1 check add-in voor Outlook en Word.

Voor laaggeletterden is elke tekst ingewikkeld
2,7 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn [zie het kader onderaan deze pagina voor meer informatie]. Voor hen is elke tekst ingewikkeld. Ook de laaggeletterden moeten hun maandelijkse lasten betalen. Daarnaast wil je dat zij belangrijke informatie van de gemeente begrijpen of weten hoe het met de verbouwing van hun flat zit. Dat lukt niet met tekst alleen.

Hoe erg is het dat een groep mensen ook B1-teksten niet goed begrijpt?
Tsja, erg? Bepaal het zelf.

Stel je stuurt een brief over een betaling naar duizend mensen. Gemiddeld hebben ongeveer 200 van hen moeite om zo’n brief te begrijpen. Al neemt maar 20% van deze groep contact met je op. Dan zijn dit al 40 personen. Als zo’n gesprek gemiddeld 6 minuten duurt, ben je al een halve werkdag kwijt aan nazorg. Een halve werkdag. Voor één mailing!

Een brief in B1 kost je zo een halve werkdag nazorg

En dan hebben we de overige 80% nog niet eens meegerekend. Die ook vroeg of laat bij je terugkomen omdat ze niet of te laat betalen. Tenzij ze hun buurvrouw inschakelen voor hulp natuurlijk.

Twijfel je of je brieven en mails begrijpelijk zijn voor iedereen?

We hebben een B1-check add-in ontwikkeld voor Outlook en Word. Het werkt super simpel: klik op ‘check’ en je tekst wordt gemeten (met een superslim algoritme dat we zelf hebben ontwikkeld). Je ziet waar de knelpunten en de kansen liggen. Verbeter je tekst en meet nog een keer. De tekst die je verstuurt, is zo gegarandeerd nog begrijpelijker en leesbaarder. Zonder dat het je echt tijd kost! Meer weten? Bel gerust naar 024 – 324 49 59 of mail naar info@pastoorbv.nl.

Hoeveel laaggeletterden zijn er in Nederland?

• 1,78 miljoen mensen tussen 16 en 65 jaar moeite met taal en/of rekenen.
• 880.000 mensen die ouder zijn dan 65 hebben moeite met taal en/of rekenen.

In totaal hebben dus 2,66 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met taal en/of rekenen. Dit is 18% van de totale bevolking van 16 jaar en ouder. (Bron: CBS.nl)