Hoe gebruik je de B1-check? 

Heel makkelijk: 

  1. Typ tekst  
  2. Klik op ‘check’  
  3. Herschrijf je tekst  
  4. Klik eventueel opnieuw op ‘check’
  5. Winst!  

Wat zijn taalniveaus? 

Het taalniveau geeft aan hoe makkelijk of moeilijk een tekst is om te lezen, schrijven en begrijpen. Het taalniveau beschrijft het niveau van iemand die een taal leest, spreekt, hoort of schrijft. Sommigen begrijpen moeilijke belastingteksten met gemak. Anderen hebben al moeite met een kort nieuwsbericht. We gebruiken in Nederland taalniveaus B1 en B2 als basis. En A1, A2, C1 en C2 als uitzondering. Wij maken in de meting geen onderscheid tussen C1 en C2.    

Let op: er bestaat geen wetenschappelijke basis voor de criteria die we hanteren om het taalniveau te bepalen. Dat klinkt wat vreemd, omdat we wel suggereren dat het taalniveau te meten is. Toch is dat niet echt zo. We checken op een aantal criteria hoe de tekst scoort, en wegen die onderling. Maar welke voorkennis jij als lezer hebt, of welke kennis van de context, is ook sterk bepalend voor je tekstbegrip. En dat is niet in de tekst zelf te meten. Lees voor meer informatie hierover eens dit artikel.   

Wat kunnen we met taalniveaus?   

Taalniveaus bestaan zodat we in elk Europees land het niveau van de taal kunnen vergelijken. De niveaus zijn dus in heel Europa hetzelfde. In de B1-check gebruiken we de niveaus om aan te geven hoe moeilijk jouw tekst te begrijpen is. B1 is normaal, B2 is gevorderd en C is moeilijk. Zit jouw tekst boven B1? Werk aan de winkel!  

Deze taalniveaus gaan eigenlijk niet over teksten. Toch is het vanaf de introductie ervan in 2001 door de Raad van Europa (het Europees Referentie Kader) en de vertaling ervan in 2006 door de Nederlandse Taalunie steeds meer algemeen geaccepteerd als ‘meetlat’ voor de moeilijkheid van een tekst. Deze B1-check is niet meer dan een handige tool die op een heel aantal criteria supersnel een analyse geeft. Die analyse helpt je je tekst (verder) te vereenvoudigen.    

Hoe zorg je voor B1-taalniveau?   

Het begint bij kennis: weten wat het is, hoe het werkt en waarom het nodig is. Daarna veel oefenen. Bijvoorbeeld met deze tool, maar zeker ook met een van onze trainingen. Het is heel handig als je hier organisatiebreed afspraken over maakt en die vastlegt in een schrijfwijzer waar iedereen bij kan. Dat kan ook een extra add-in in Office zijn. Bel of mail ons voor meer informatie: (024) 324 49 49 of secretariaat@pastoorbv.nl.