België wint in de laatste minuut. Neymar ligt op de grond en Duitsland ligt eruit. Een groot voetbaltoernooi brengt altijd veel spektakel met zich mee. Maar het spektakel is er ook langs de zijlijn.
Wie kent namelijk niet het beeld van Louis van Gaal met zijn karatetrap? Of de trainer van Mexico die het veld oprent? Het lijkt vaak een manier om grip te krijgen op de wedstrijd. Want heel veel kun je niet meer doen. Trainers rennen van links naar rechts. Ze springen de lucht in en vallen overdreven op de grond. In die zin lijken ze veel op onze trainers.

Op bezoek bij organisaties zien we veel verschillende mensen. En daarmee ook verschillende types. Wij hebben eens goed gekeken naar de houding van voetbaltrainers. Herken jij ze?

1. De relaxte TV-kijker

Kenmerkt zich door een lage score op omgevingsbewustzijn, interactie met team, energieniveau en handgebaren. Deze coach zit veel in de dug-out en beleeft de wedstrijd alsof hij met zijn vrouw een film aan het kijken is. Komt niet snel van de bank af. Zegt af en toe wat tegen de persoon naast hem en volgt de wedstrijd. Na een doelpunt hoogstens een gebald vuistje en een high five.

Type 1

Type 1

2. De onbegrepen doventolk

Deze coach scoort vooral hoog op handgebaren. Zet heftig in op non-verbale communicatie. Aanwijzingen zijn vaak vaag en roepen verwarring op. Voorbeeld:

Type 2

Type 2

3. De overspannen verkeersleider

Het is alle hens aan dek bij deze coach. Heeft een hoge score op energie, interactie en handgebaren. Hij probeert zijn team vanaf de kant aanwijzingen te geven alsof zijn leven ervan afhangt. Reageert zijn agressie af op de scheidsrechter of zijn assistent. Zet desnoods het publiek in om sturing te geven aan het team.

Type 3

Type 3

Ken jij zelf nog een ander type trainer? Laat het ons weten. De leukste inzending krijgt een vuvuzela. Bestaan die nog? Ja hoor, ze bestaan. Of ben je benieuwd naar hoe jij jouw rol als coach in de communicatie kan optimaliseren? Ook dat kan natuurlijk. Blaas maar op die toeter. Ik ga graag met je om de tafel.